Sør-Trøndelag Sau og Geit klager på vedtak fra miljødirektoratet den 25. mai i år om skadeforebyggende uttak av jerv i region 6.

Avslaget er begrunnet i at bestandsmålet ikke er oppnådd i region 6, noe som er en sannhet med store modifikasjoner. På det tidspunktet avslaget ble skrevet var det kjent at antallet ynglinger i år ligger over bestandsmålet i regionen og det har vært tilfelle hvert år bortsett fra i 2017.

- Tallet for i år viser at antallet er tolv dokumenterte ynglinger og tre antatte ynglinger i region 6. Enda mer alvorlig er det at fire av disse ynglingene ligger i beiteprioritert område og at SNO har ventet på beskjed om å ta ut disse, uten at Miljødirektoratet har gjort noe, selv om opplysningene om at SNO har funnet hilokaliteter fortløpende har gått inn til direktoratet, sier rovviltansvarlig Eivind Såstad Mjøen.

Han sier at et av valpekullene har i perioder i vår vært observert nært til bilvei og sauetette områder, men fortsatt skjer det ingenting fra direktoratets side.

- Dette minner om trenering fra forvaltningsmyndighetenes side og kan ikke være annet enn i strid med forvaltningsplanen i regionen. Dette er det motsatte av å skape tillit, sier han.

Flere lammeprodusenter i de beiteprioriterte områdene der det er ynglinger i år, har trusselen om beitenekt hengende over seg etter høye tap gjennom flere år. Med ynglinger i områdene i år uten at det skjer noe i forhold til uttak, vil situasjonen for disse bli ytterligere forverret.

- Sør-Trøndelag Sau og Geit vil med dette kreve at Klima- og Miljø departementet tar ansvar og instruerer Miljødirektoratet, slik at de setter i gang jobben med å ta ut ynglende jerv i Stølådalsområdet, Dindalsområdet og i Trollheimen før omfattende skader oppstår. Den jobben må utføres av SNO med det virkemiddelapparatet de besitter, sier han.