Det er fortsatt totalforbud med bål og grill i utmark. Til helgen gjelder det å vise aktsomhet, dersom sankthansbålet skal tennes.

- Jeg vurderer brannfaren som veldig høy. Selv om det er overskyet og kaldere har det vært lite nedbør. Det lille som har kommet, det har tørket opp igjen, sier Steingrim Falksete, leder i Trøndelag brann og redning.

Han viser til de brune plenene rundt i Oppdal som et tegn på at det er tørt i området. Han håper at folk viser godt bondevett dersom det skal brennes bål i helgen.

For det er lov til å brenne bål på egen eiendom. Falksete sier at hver og en har ansvar selv på egen eiendom, men at man kan bli stilt til ansvar gjennom aktsomhetsparagrafen dersom det oppstår en brann som følge av en uaktsom handling.

- Bålforbudet gjelder også i nærheten av utmark. Hvis det oppstår en akutt situasjon, og vi må rykke ut, da blir det bot opp til 7000 kroner. Ut over det er det politiet som har hjemmel til å forfølge saken.

Falksete sier at det er stort sett pinsen som har hatt solid tradisjon med bålbrenning i Oppdal. Da har det ofte vært vått og kaldt, slik at brannvesenet ikke har hatt de helt store utrykningene.

Tidligere var bålene også større, men nå ser brannsjefen en bedring i hva folk kaster på bålet.

- Jeg synes det er supert det miljøfokuset som har vært i Oppdal den siste tiden. Jeg håper folk klarer å ta med seg det inn i sankthansfeiringen også, med tanke på hva man kaster på bålet. Men vi får tro det går bra, sier han.