Foreningen Et Hjerte av Gull kommer nå med et stort varsko om tilgangen på hjertestartere i sommer-Norge, dersom man skulle få hjertestans.

- Å ringe 113, samt eventuelt oppsøke nærmeste Rema 1000 med hjertestarter, gir beste odds for å overleve. Rema 1000 har i utgangspunktet hjertestarter i samtlige av sine butikker i Norge, men noen er dessverre ikke tilgjengelig enda, sier Bjørn-Arild Woll, som var 22 år gammel da han mistet faren sin etter hjerteinfarkt.

Etter at både Woll sin far og farfar døde av hjertestans mens de ennå bare var i femtiårsalderen, grunnla han, sammen med kjæresten Anette Testman, foreningen Et Hjerte av Gull.

En nasjonal dugnad for å redde flere fra å dø for tidlig

Foreningen skal gjennomføre en omfattende informasjonskampanje, samt at 7 personer skal reise Norge rundt og besøke samtlige norske kommuner for å registrere og kvalitetssikre eksisterende hjertestartere.

Det offentlige hjertestarterregisteret kjenner til mellom 9 - 10 000 hjertestartere, men anslag tilsier at det er solgt minst fire ganger så mange slike maskiner.

- Vi skal gjennomføre en landsdekkende dugnad for å hjelpe hjertestarterregisteret og AMK sentralene slik at langt flere enn kun 14 prosent overlever hjertestans utenfor sykehus, sier Woll.

Rema 1000 Berkåk har alltid hatt en hjertestarter i sin butikk, og kjøpmannen forteller at det er en ekstra trygghet å ha et slikt hjelpemiddel tilgjengelig.

Hvordan en reagerer i en akutt situasjon, er aldri lett å forutsi, men vissheten om at hjelpemiddelet er tilgjengelig, føles uansett betryggende.

- Vi har heldigvis ikke vært nødt til å ta den i bruk ennå, men hvis vi får bruk for den, vet vi hva vi skal gjøre. Den forteller jo selv fremgangsmåten, sier Geir Magne Johansen.

- Rema 1000 er en rollemodell ved at de har plassert ut hjertestartere i samtlige av sine butikker i Norge. Vi synes NorgesGruppen eller COOP burde matche dette, sier Woll.

1- års jubileum

I dag, fredag, er det nøyaktig ett år siden Rema 1000 Berkåk åpnet dørene. Da spanderes det både kaffe og bløtkake på de som stikker innom dagligvarebutikken på torget.

Det unge kjøpmannsparet Stine Krystad og Geir Magne Johansen forteller om et år som nærmest har flydd av gårde. Hvor ble det av dagene, liksom?

- Ja, det siste året har gått veldig fort. Vi har i grunnen ikke hatt tid til å tenke så mye, det har gått i ett - og vel så det, smiler de.

Stine har selvfølgelig pyntet seg i anledning jubileet, og det er ikke hva som helst hun har på hodet.

- Barnehagen besøkte oss tidligere i dag, og da fikk vi en krone å ha på hodet. Veldig trivelig, og barna har nok lagt ned mye arbeid i krona, for den er veldig flott, smiler hun.

Som gjenytelse fikk ungene is og frukt, før de glade og fornøyde ruslet ut igjen til det lunefulle trønderske sommerværet.