Til Topps-arrangementet på Lom er årets sprekesteintegreringsarrangement. Røde Kors, Integrerings- ogmangfoldsdirektoratet (IMDi), Den Norske Turistforeningen (DNT) ogKommunesektorens organisasjon (KS) samler mennesker fra hele verdensom bor i Norge til en kulturfest og middag i Lom, og for gå sammentil toppen av Galdhøpiggen. I år er arrangementet 29.–30. juni.

Det skriver Sør-Trøndelag Røde Kors i en pressemelding.

Naturen gir rom for prat

Over hele landet dannes turgrupper derinnvandrere og nordmenn går sammen mot Til Topps. Fra sør iTrøndelag er det to turgrupper som skal bestige Galdhøpiggen. Éngruppe reiser fra Trondheim, og én samler turdeltakere fra Melhus,Rennebu og Oppdal.

– Å bruke naturen og turopplevelsen som en arenafor integrering er fantastisk. I fjor var vi 40 turkamerater somdro fra Melhus, og det var en fin opplevelse å nå Galdhøpiggensammen, sier Marit Sognli Gladsø fra Melhus Røde Kors.

Hun er ogsåhovedleder for turgruppen som reiser sammen fra Melhus, Rennebu ogOppdal. Fra Melhus er det i år 21 turdeltakere, mens det reiser 10fra Rennebu og 15 fra Oppdal. I forkant av turen har gruppene gåtttreningsturer i sine kommuner, hvor det legges opp til bådepraktisering av norsk og en mestringsfølelse i friluft.

– Når vigår sammen i naturen er det mye enklere å prate sammen, enn om visitter på hver vår stol. Vi prater om vegetasjonen, været, blomsterog alt det andre vi ser og tenker på, sier Sognli Gladsø.

Hunhusker spesielt én av turdeltakerne som var med i fjor, som fikk enforklaring på hvorfor alle trærne så døde ut på høsten.

– Hun varopprinnelig fra et sted i Asia, og hadde akkurat kommet til Norgepå senhøsten. Hun stusset slik over at det ikke var noen blader påtrærne, og trodde at alle var døde. Hun lærte jo fort at løvtrærfeller bladene sine på høsten, noe hun ikke var vant til ihjemlandet. Forskjellen mellom blader på trærne, og løv på bakken,er ikke så tydelig for de som kommer fra andre land. Det er et godteksempel på hvordan den norske naturen er en flott læringsarena forflyktninger, forteller Sognli Gladsø.

Spent på turen

For mange av turdeltakerne blir det et første møtemed isbre og snødekte høyfjell.

– Jeg forventer at det er kaldt påGaldhøpiggen. Og at det blir en tung tur. Men jeg har hørt at deter en flott utsikt fra toppen, sier Feven Jemere Haile.

Hun kommeropprinnelig fra Eritrea, og er med turgruppa i Oppdal. Hun har værtmed Røde Kors på turer til Våttåhaugen, Svarthaugen, Allmannberget,Hovden og Drivdalshornet. Feven sier at naturen i Eritrea har noenlikhetstrekk med den man finner i Oppdal.

– Oppdal er veldigvakkert fordi det er så grønt her om sommeren. Men jeg er ikke vanttil snø og lave temperaturer, så det er veldig godt når det er såfint vær som det har vært den siste tiden, sier hun.

Feven går på10. trinn på voksenopplæringen på Oppdal. Hun mener at det bestemed turgruppa er at hun har et sted å møte nye mennesker hun kanprate norsk med.

– Vi snakker om været og naturen. Men det er ogsågodt å bare gå på tur sammen