Bare i Rennebu er det så langt i 2018 registrert 28 viltpåkjørsler med bil. Om det i tillegg finnes mørketall er usikkert, men sannsynlig.

Faren er også stor hele året, og sommeren er slett ikke noe unntak.

- Nå jages ungdyrene bort fra mora, og dette bidrar til flere situasjoner, så pass på!, advarer Håvard Rønning, sekretær i Rennebu utmarksråd.

Statistikken viser at femten rådyr, sju elg, tre hjort samt tre dyr karakterisert som annet vilt, er registrert påkjørt i Rennebu hittil i år.

Når slike situasjoner oppstår, er det viktig at bilistene følger prosedyrene, både for sin egen del og ikke minst for å ivareta dyrene på best mulig måte.

- Husk alltid å varsle politiet. De varsler på sin side fallviltgruppa i Rennebu, som er tildelt det praktiske ansvaret av kommunen, forteller Rønning.

Fallviltgruppa i Rennebu består av åtte personer, der to alltid er på vakt. Når de rykker ut, er førsteprioritet å ta hånd om dyret. Er dyret å finne på selve ulykkesstedet er det jo greit, men der dette ikke er tilfelle, blir det iverksatt ettersøk med hund.

- Alt fallvilt som blir funnet i naturen eller er blitt påkjørt, registreres i hjorteviltregisteret. Det tas prøve av hjerne og lymfekjertel, som så sendes inn til veterinærinstituttet. Dette blant annet for å sjekke om dyrene har skrantesyke, forteller Rønning.

Veterinærinstituttet analyserer prøver fra vann- og landdyr, fôr og næringsmidler i forbindelse med diagnostikk, overvåking, kontroll og oppdrag.Instituttet er Norges laboratorium for vilthelse og viltsykdommer, og det utføres obduksjoner og laboratorieundersøkelser av ville dyr, vilt i oppdrett samt eksotiske dyr fra dyreparker.

Et godt tips; skaff deg merkebåndet og oppbevar dette i kjøretøyet. Dette henter du gratis på turistinformasjonen, i butikker og på bensinstasjonene i kommunen.

Helt ville fakta:

- Over 5 000 elg, hjort og rådyr drepes hvert år i trafikken. Risikoen er høy - hele året.

- Hjortedyr går ofte flere sammen

- Viltet er mer på vandring i skumring og grålysning

- I mai - juni støter elgkua bort ettårskalvene. Risikoen for at kalvene kommer ut på veien er ekstra stor i denne perioden

- Dyrket mark på begge sider av veien øker risikoen

- Viltet er mye i bevegelse på sensommeren og høsten. Dette skyldes brunsttid og mange bærplukkere og jegere i skogen

Alltid brått på:

- Varselskiltet varsler reell fare

- Hold fartsgrensen. Lavere fart reduserer risikoen betydelig

- Sveip med blikket, se etter spor i snøen og bevegelser i veikanten

- Kommer ett dyr, kommer det gjerne flere

Ansvar:

- Du plikter alltid å varsle om påkjørsel, selv om du tror at dyret er uskadd

- Skadde dyr lider. Det er viktig at dyret blir funnet så raskt som mulig

- Avliv aldri større dyr. Avgjørelsen tas av fallviltansvarlige eller politiet

Ved ulykke:

- Sikre skadested

- Sett på nødblink og parklys

- Ta på refleks og sett ut varseltrekant

- Marker påkjørselstedet tydelig dersom dyret har forlatt veien

- Om nødvendig; diriger trafikken

Ring 02800