På et kurs på Berkåk i januar, fikk Hallgeir Haugan fra Innset i Rennebu høre om HT-gjerder. High Tensile Fence har lengre levertid og er enklere å vedlikeholde enn andre gjerder, og har på grunn av materialvalg og utførelse en veldig solid konstruksjon.

I tillegg til et tiltalende ytre og fleksible løsninger også i krevende terreng, fant han ut at dette måtte være noe for det kuperte trønderske terrenget.

- Denne type gjerde benyttes blant annet på New Zealand og i England, men er forholsvis nytt i Norge. De to hovedpoengene med denne typen, er at stolpene står fast i bakken og at nettingen nærmest er som ei lang fjær, forteller Hallgeir Haugan og Arnt Tilset i HT-Gjerde Trøndelag Sør AS.

Stolpene settes fra 80 centimeter til en meter ned i bakken, så starter man gjerdingen med å sette skråspenn på den første stoplen og trekke en wire rundt denne og stramme til.

- Det du forbinder med tradisjonell utgardsgjerding, det kan du bare å glemme, sier Haugan.

HT-gjerder er tenkt å stå permanent og for å illustrere hva de tåler, sier Haugan;

- Legger du ut for eksempel 200 meter gjerde og strammer, reiser den seg selv. Kjører du over det med en bil,  vil det likevel reise seg. Det er fordi tråden er fjæret, forklarer han.

Karene bak bedriften har investert i relativt kostbart utstyr, og gjerdemateriellet er også litt dyrere enn et tradisjonelt gjerde. Men ikke så mye.

- Denne typen koster om lag 65 kroner meteren i materiellkostnader, men det er ikke mer enn 5 til 10 kroner mer enn andre gjerder, sier Tilset.

Bedriften kom ikke i gang før i begynnelsen av juni, men det er allerede satt opp slike gjerder flere steder i Trøndelag. Akkurat nå holder karene på med et prosjekt i Snillfjord, hvor de jobber med et strekk på 1700 meter. De har også flere oppdrag på gang der ute.

De har også fått en avtale med Statens Vegvesen og har rukket å sette opp flere HT-gjerder i Rennebu.

- Etter Snillfjord skal vi til Agdenes og sette opp et viltgjerde for å holde hjorten ute fra innmarka. Viltgjerdene må være 1,90 høye for å holde hjorten ute og 2,5 meter høye for å holde elgen unna, sier de.

Gründerne ser store muligheter for bedriften, og skal snart i gang med å sette opp et 300 meter langt gjerde på opprag fra Statens vegvesen i forbindelse med byggingen av "Lakseveien".

- Ny E6 skal for eksempel ha viltgjerde på begge sider, så potensialet for oppdrag er stort, sier de.

I tillegg til Hallgeir Haugan og Arnt Tilset fra Fagerhaug, er Tore Haugan fast ansatt i bedriften. Ellers leies det inn arbeidskraft etter behov, og det har så avgjort vært tilfelle den første drøye måneden bedriften har eksistert.

- Alt er håndarbeid, bortsett fra nedsetting av stolpene. Og ja, vi har fått en pangstart, sier Haugan og Tilset fornøyd.