Ferievikar ved Oppdal turistkontor, Eira Vammervold (19), forteller at det har vært bra med trafikk i dørene ved turistkontoret så langt i sommer.

- Folk er veldig blide og trivelige, når de stikker innom. Det er nok fordi de synes at Norge og Oppdal er veldig fint, sier hun til Opdalingen.

19-åringen stortrives i jobben som turistkontorvertinne og angrer overhodet ikke på at hun søkte på nettopp denne sommerjobben.

- Jeg søkte på jobben allerede i februar, for dette hadde jeg virkelig lyst til å prøve. Jeg angrer ikke i det hele tatt. Det er kjempemorsomt. Jeg får møtt utrolig mange trivelige mennesker fra forskjellige land. Det er spennende.

Hun forteller at det varierer ganske mye, hvor mange som stikker innom i løpet av en dag.

- På en gjennomsnittlig dag får vi kanskje i underkant 20 henvendelser. Og folk reiser sjelden alene, de fleste henvendelsene kommer fra par eller hele familier.

Mange tyskere og nederlendere

I skrivende stund (torsdag ettermiddag) har turistkontoret mottatt 318 henvendelser, det betyr at det gjerne har vært 700–800 turister innom.

Majoriteten av turistene som stikker innom kommer, kanskje ikke overraskende, fra Tyskland og Nederland. Det kommer også en hel del belgiere og en og annen nordmann.

- Belgierne og nederlenderne er ofte svært begeistret for landskapet her. De bruker å fortelle om hvor flatt de er vant til at det er i deres eget hjemland. Det er gøy å høre hvor spesielt det er for dem å komme hit, sier hun og fortsetter:

- En belgisk dame som var innom her, var veldig glad i fjordene våre. Hun hadde nettopp vært på Sunndalsøra. Der ble hun skikkelig fascinert av hvor blikkstille vannet lå. Det hadde hun ikke sett før.

De tyske turistene spør på sin side ofte etter gondolbaner. Moskussafari er også et av de mest etterspurte tilbudene.

- Men ikke alle ønsker tilbud hvor de må gå langt. Mange spør konkret etter gode naturopplevelser, hvor du slipper å gå så langt. Det gjør dem ingenting å kjøre lange avstander, så lenge de slipper å gå. Vi har mange slike tilbud også, her omkring, smiler Vammervold.

De fleste turistene kjører bil. Enten det er bobil eller vanlig personbil med eller uten campingvogn. Både campingplasser og hoteller er etterspurt.

Et av målene til turistkontoret er å få turistene til å bli værende i Oppdal lenger enn de kanskje har planlagt da de stikker innom. Det mener Vammervold turistkontoret har lyktes bra med.

- Jeg hører ofte dem si at «å, da kan vi jo bli her en ekstra dag», etter at jeg har fortalt dem om alle tilbudene vi har her.

Godt voksne turister

Hun har inntrykk av at turistene legger igjen bra med penger i bygda, uten at hun tørr å antyde noen konkrete tall.

- Det har jeg ikke oversikt over, men de legger nok igjen en del penger. Det er for eksempel ganske mange som kjører innover Storlidalen eller Gjevilvassdalen. Da må de jo blant annet betale bompenger, i tillegg til at flere nok stopper for å kjøpe seg noe å spise på turen, enten det er ved Gjevilvasshytta eller på Bortistu.

De fleste turistene som kommer innom er godt voksne (40 år eller mer).

- Men det kommer også innom en del unge par, gjerne fra Frankrike. Det er ganske sjeldent vi får besøk fra nordmenn som er under 30. De vil gjerne å finne ut av ting selv på internett.

Og bare få minutter senere sto det faktisk et ungt fransk par i resepsjonen og spurte etter hjelp. De var på tur fra Trondheim til Oslo og var ute etter en fin turrute de kunne gå, for å finne et skikkelig bra utkikkspunkt.

Vammervold var selvsagt behjelpelig med det. Etterpå var det to fornøyde franskmenn som kom ut døra fra turistkontoret.

- Det er veldig hjelpsomt for oss turister å ha en plass som dette å gå til. Sjansen hadde nok vært større for at vi bare hadde kjørt rett forbi, om det ikke fantes en enkel måte å skaffe seg denne typen informasjon på, sier Alexandre Duban, før han og reisefølget går mot bilen for å sette kursen mot Eiras foreslåtte turrute.