Vertinne ved Gjevilvasshytta, Randi Horghagen, storkoser seg i finværet, til tross for at det naturligvis blir mye jobb.

- Vi har litt å henge fingrene i, men det er bare trivelig. Vi blir gladere jo flere som kommer innom, smiler hun.

Hun sier det har vært «en helt utrolig sommer» uti Gjevilvassdalen.

- Det har vært fint vær nesten kontinuerlig siden januar. Både vinterferien og påskeferien var helt topp, og så fikk vi den sommeren. Vi fikk faktisk en sommer. Det er vi ikke vandt til i Oppdal, ler hun.

Dette er hennes 19. sommer som vertinne ved hytta. Årets sommer rangeres uten tvil blant en av de aller fineste værmessig under hennes tid i jobben.

- Det går ikke an å ha en finere arbeidsplass, når forholdene er som de er nå. Været har nesten ikke vært til å tro. Det er nesten så vi også hadde syntes det hadde gjort seg med ei regnskur, selv om det nok hadde gått utover besøkstallene våre den dagen.

Horghagen hadde nettopp kommet tilbake fra en uke med ferie, da Opdalingen stakk innom mandag ettermiddag. Hun kan likevel trygt påpeke at besøkstallene så langt i år, er langt bedre enn de var på samme tid i fjor. Og sesongen varer helt til søndag 16. september.

Mona Granheim har jobbet ved Gjevilvasshytta i tre uker denne sommeren. En sommerjobb hun slettes ikke angrer på at hun tok på seg. Bare en times tid gjensto av arbeidsperioden hennes, da Opdalingen kom på besøk.

- Det har vært fantastisk mange hyggelige mennesker innom. Det har også kommet mange uanmeldte gjester. Det synes jeg er gøy. Vi har fått langt flere overnattingsgjester enn det forhåndsbookingene skulle tilsi, sier Granheim før en ny kunde kommer inn døra og hun igjen blir opptatt med jobb.

- Det blir nesten som i gamle dager. Da var det ikke mulig å forhåndsbestille. Det er kjempegøy at det kommer så mange for å ligge over. Det har blitt en del flatsenger i løpet av sesongen, fordi vi har vært utsolgt for rom, tilføyer Horghagen.

Utenfor hytta satt Eva Vognild, Bjørg Vognild og Henning Fykerud og nøt finværet.

- Her har vi det fint, konstaterer Eva. Alle bekrefter at de er stappmette, etter å ha kjøpt seg rømmegraut, vafler og kaffe ved Gjevilvasshytta.

- Det er nesten så det er litt for varmt ute nå, sier Henning og skuer bort mot gradestokken som viser 32 grader.

- Vi rømte sørover for å slippe unna varmen, så er det enda verre når vi kommer hit. Snart skal vi videre nordover og da blir det sikkert enda verre, ler han og sier at de nok kommer til å avslutte dagen med en dukkert i Gjevilvatnet.

32 varmegrader til tross, det er tre blide personer som sitter på den ene benken utafor hytta.

Eva og Henning bor til daglig i Telemark. Eva er oppvokst i Oppdal, og er nå hjemme på familiebesøk. Evas mor, Bjørg, var med på hytteturen.

- Det er alltid godt å komme hjem igjen. Her trives jeg godt, sier hun.

At mange benyttet varmen til en tur på stranda var tydelig. Nede ved stranda hersket det nærmest kaotiske tilstander for å få seg parkeringsplass. Mange måtte bite i det sure eplet og snu. Det strømmet på med flere biler. Mange parkerte på parkeringsplassen ved Gjevilvasshytta og spaserte de knappe to kilometerne ned til vannet for å få avkjølt seg.