Erik Kvam (30) og Andreas Ulvin (23) opplever sin første tørke. Nå må de vurdere tiltak i fjøset.

Kvam og Ulvin tok tirsdag turen fra Rennebu til Oppdal, for å overvære krisemøtet for bønder i regionen. De er, som veldig mange andre, rammet av tørken.

- Det ser ikke så lovende ut så langt. Det var mye mindre enn normalt på første slåtten, og allerede nå ser vi at det begynner å «brenne av» på andre slåtten. Jeg tipper jeg så langt har én tredjedel reduksjon av det jeg normalt skal ha, sier Erik Kvam.

Også for Andreas Ulvin ser at det nærmer seg et kritisk punkt for om det blir nok fôr til vinteren.

- Det er håpløst. Det er brent av for mye og det er for tynt. På de dårligste åkrene har jeg halve av det som det bruker å være, mens det er noe bedre på andre åkre.

Ønsker ikke å slakte

For at fôrkrisen skal unngås, er bøndene avhengig av godt med regn den kommende tiden. Ifølge Rune Lostuen i Felleskjøpet nærmer vi oss en slags «deadline» for når regnet må komme, dersom gresset skal rekke å vokse nok før det høstes.

- På Østlandet har vi sagt omtrent 14 dager fra nå (tirsdag). Men her må vel slåtten tas litt tidligere, så vi er nær nå, sier han.

Tirsdag og onsdag denne uken har det regnet i regionene, og det er også meldt noe regn inn mot helgen.

Nå handler mye om å redde besetningen, slik at bøndene slipper å ta tap over flere år. Kvam har 40 melkekyr, mens Ulvin har 35 ammekyr og 100 sau.

- Dersom vi slakter et mordyr tar det opp mot tre år å rekruttere en ny. Det blir tre år med tap i produksjonen, sier Kvam.

Han vet ikke enda ikke om det blir aktuelt å slakte noen dyr.

- Det blir sikkert ikke noen flere dyr enn man er vant til å ha. Sommeren er ikke over enda, det kan bli så man berger greit.

- Dersom det skulle bli aktuelt er det bedre å slakte oksene enn mordyrene. Det er enklere å få kjøpt en okse enn en bra ku, sier Ulvin.

Har et lite håp

Det er grovfôr som blir utfordringen til vinteren. Men Lostuen hadde oppløftende nyheter. Det viser seg nemlig at fôrprøver av rundballer viser at det er mer fôr i rundballene enn det som er normalt.

- Jeg har ikke tatt prøver enda, men jeg håper det er mer fôr enn antall rundballer skal tilsi, sier Kvam.

Dette er en ny situasjon å komme opp i for de to unge bøndene. Men de tar med seg noen gode tips og råd fra møtet, selv om det ikke løser situasjonen.

- Det hjelper ikke på regnet at vi sitter her. Men det er mange tiltak vi kan gjøre, og det er bra at vi får diskutert litt løsninger med rådgivere og andre i samme situasjon, sier Kvam.