Rachel Morken, Kristin Gjønnes og Vegard Hindseth besteg lørdag alle de ni «Topptrim»-toppene i Oppdal.

- Jeg og Kristin har snakket lenge om dette. Vi tenkte det hadde vært artig å teste oss selv og se om vi klarte å bestige alle toppene på en dag. Vegard spurte om han fikk være med, dermed ble vi tre, sier Rachel Morken til Opdalingen.

Gjengen hadde planlagt og organisert turene nøye på forhånd, for å minimere tidsbruken. De hadde gått flere av toppturene før, noen til fots og noen med ski på beina.

Dårlig sikt

Etter å ha planlagt ruta i detalj på forhånd, regnet de med å bruke 16 timer på de ni toppturene.

- Det tok lenger tid enn vi trodde. De sju første toppene gikk greit, etter dem var vi helt i rute. Så kom tåka og det ble svært dårlig sikt på tur til de to siste toppene (Rundhaugen og Blåøret). Vi var heller ikke spesielt godt kjent i disse områdene og måtte manøvrere oss rundt ganske store steinrøyser med null sikt. Hadde vi vært bedre kjent og dermed visst enkleste vei opp til toppen, så hadde vi nok spart litt tid.

- Vi forsøkte å stole på GPS-en så godt vi kunne. I følge GPS-en skulle den siste turen (som inkluderte både Rundhaugen og Blåøret) være 19 kilometer lang, men all steinrøysnavigeringa gjorde at vi endte opp med å gå 23 kilometer.

Imponert

Morken legger ikke skjul på at den siste turen var tyngre enn de første.

- Jeg kjente det godt i lårene og føttene, på tur ned Vangslia fra toppen av Blåøret.

- Vet dere hvor mange høydemeter dere forserte i løpet av de ni toppturene?

- Ut ifra klokkene våre har vi gått 2300 høydemeter, men vi er ikke hundre prosent sikre på om det stemmer, sier Morken.

Topptrim-general Kjell Arve Husby er imponert over det trekløveret har prestert.

- Det er en skikkelig fjell-prestasjon, spesielt med tanke på at årets topper er spredt over hele kommunen. Det er bra gjort, sier han.

Turvant

- Hva var den største utfordringen?

- Det var nok når sikten ble dårlig og vi ikke så noe foran oss. Da måtte vi bare stole på GPS-en og gå deretter. Når en går så mye i steinrøysene, bruker du også mye energi på å se hvor du går, så du ikke tråkker over og skader deg. Sånt koster krefter over tid.

Alle tre er mye på tur i løpet av et år og er godt vant til å vandre i fjellet.

- At vi har såpass bra med erfaring, det kom nok godt med. Samtidig hadde vi ikke gjort dette, om vi ikke trodde vi ville klare det.

- Har du noen tips til de som synes det høres spennende ut å prøve noe lignende?

- Du vet aldri hvordan været blir, så ta med nok klær. Selv om det er varmt når du stikker hjemmefra, så behøver ikke det å vare. Jeg anbefaler også folk om å ta med seg, og gjøre seg kjent med bruken av, kart, kompass og GPS. Det er også viktig å ta med seg nok drikke.

Selv hadde gjengen med seg et lager av rene klær og drikke i bilen.

- Vi fylte på drikkeflaskene våre mellom hver tur. Vi åt i bilene mellom turene, for å gjøre sekkene våre lettere.

Noe å strekke seg etter

Et prosjekt som dette, der ni topper skal tilbakelegges på så kort tid som mulig, går kanskje utover det sosiale aspektet av fjellvandringen.

- Vi kjenner hverandre godt fra før, særlig Kristin og jeg, så vi vet hvor vi har hverandre. Vi var nok ikke like sosiale på denne turen, som vi vanligvis er når vi går sammen. Det ble ikke noen kaffepauser på fjelltoppene, for å si det sånn. Det var litt slitsomt, men artig også. Når vi så at vi traff bra på planleggingen, så ga det oss motivasjon. Tidsplanen ga oss noe å strekke oss etter.

- Mot slutten gikk vi med våte sko, som gjorde at vi fikk litt vondt i føttene. Det ble noen gnagsår. Føttene mine var ganske ømme dagen derpå, for å si det sånn. Jeg kjenner det fortsatt, men det er verdt det.

- Kan du trekke fram et høydepunkt fra turene?

- Vi hadde ikke utsikt fra alle toppene, og flere av dem hadde vi jo vært på før, men det var veldig fint på Elgsjøtangen i Vinstradalen. Det var nok et høydepunkt. Dette var den andre toppen vi besteg. Vi kom fram tidlig på morgenen. På toppen befant vi oss over skoddeteppet, som hadde lagt seg nede i dalen, og vi fikk sola. Det var veldig fint.