Ola Husa Risan mener bøndene nå kan gå inn i en ond sirkel. Med tørkekrisen hengende over seg, i tillegg til at det nå yngler jerv i fjellet, er han redd for store tap.

- Det er dokumentert tre ynglinger av jerv i fjellet. Erfaringsvis vil vi begynne å se tapene av dette utover. Det kan bli enda en faktor, hvis vi nå får dårlige avlinger og i tillegg mye rovdyrtap. Da kan det fort bli skummelt for mange, det vil bli dobbelt tap.

For å unngå store tap til rovdyr, er han inne på tanken om at man kanskje må begynne å sanke sauene tidligere enn vanlig.

- Når man da i tillegg til lite fôr fra før, så blir det en ond sirkel. Det er en farlig ting, sier han.

Risan har sett at varaordfører Ingvill Dalseg har gått ut og oppfordret Oppdal Everk til å gi billigere strøm til bøndene, slik at de får vannet ekrene sine. Risan sender en utfordring tilbake til Dalseg.

- Jeg oppfordrer til at hun tar kontakt med sine egne i regjering, for å skynde på effektiv rovdyrforvaltning, og sørge for at prioriterte beiteområder blir prioritert, og at det blir tatt ut ynglinger. Jeg utfordrer henne på det, sier Risan.

Videre forteller han at dette er en psykisk belastende situasjon for bøndene.

- Selv har jeg vært nokså heldig, og har igjen fôr fra i fjor. Jeg er også forholdsvis fersk i gamet, men med isbrann i fjor, og tørke i år, så er det klart at det tære på psykisk for en del, sier han og fortsetter;

- Noen opplever så store tap som ti prosent til rovdyr, pluss en dårlig forsituasjon. Utmarken skal være prioritert til beitedyr, det er kjempeutfordrende med den råvdyrforvaltningen vi ser. Det er irriterende.

Risan slipper nå sau i et område der det er dokumentert ynglinger på jerv, både på øst- og vestsiden.

- Min onkel har sluppet sau der tidligere, og i fjor hadde han et tap på ti prosent. Jeg håper på lavere tap, men jeg forventer omtrent det samme, sier den unge politikeren.