Den nye renovasjonsordningen innføres først for fullt fra januar 2020, men allerede nå har enkelte husstander i Oppdal begynt å ta i bruk de nye søppeldunkene.

- På grunn av den nye renovasjonsordningen har vi sluttet å bestille nye søppelskap. Vi har også sluttet å sende dem ut, bare for å måtte hente dem inn igjen om et års tid. De som trenger nye beholdere, får nå de nye dunkene, sier Vidar Sundseth i teknisk etat i Oppdal kommune.

Dette gjelder hovedsakelig folk som nylig har flyttet til Oppdal, bygd seg ny bolig, eller av en annen grunn trenger nye søppeldunker.

Sundseth har foreløpig ikke hørt noen tilbakemeldinger fra de som har ny-dunkene.

- Når vil alle få de nye dunkene?

- Renovasjonen er ute på anbud nå. Etter planen skal den nye ordninga ha oppstart i januar 2020. Før den tid må alle skapene byttes ut, noe vi tenker å gjøre i løpet av neste år. Konkret når utbyttingen starter, er ikke helt bestemt ennå.

- Får folk velge størrelse på dunkene?

- Tanken er at folk skal få velge størrelse etter behov. Heller ikke dette er helt spikra ennå. Først må det lages en ny forskrift for kostnadene tilknyttet de forskjellige størrelsene, som deretter må godkjennes i kommunestyret.

- Mange har bygd seg såkalte «søppelhus» som de har skapene sine stående i. Kan disse brukes med de nye dunkene?

- Sannsynligvis vil ikke de nye stampene få plass i slike hus, særlig hvis de har bygd husene ut ifra størrelsen på skapene.

På tømmedager må stampene stå maks fem meter fra veien for at de skal tømmes.

Sundseth forteller at kommunen vil sende ut informasjon til innbyggerne etter hvert som ting kommer på plass.

- Vi skal informere folk i god tid. Etter hvert kommer vi også til å sende ut spørreskjemaer til innbyggerne for å høre hva slags dunker de ønsker. I dagens ordning er det jo flere naboer som samarbeider om søppelet. Det blir mulig også med den nye ordningen.

Med den nye renovasjonsordningen får folk valget mellom dunker som tar 140 liter, 240 liter, 370 liter og 660 liter med avfall.

- Mange sliter med at de ikke får plass til alt avfallet sitt i 100-litersstampene de har i dag. Dermed drar de til miljøstasjon eller returpunkt annenhver uke når det går fullt. 240-litersdunken er et alternativ for at de skal slippe å kjøre selv. Avfallsbilen skal ta unna avfallet folk har.