Rennebu kommune har mottatt henvendelser fra elveeiere langs Orkla om at skarer av fuglearten Skarv, er kommet til elva for å forsyne seg av ung laks (smolt). Elveeierne ber kommunen om tillatelse til skadeskyting av fuglene.

–Denne problematikken er helt ny for oss, men vi er i dialog med Orkla Fellesforvaltning og fagfolk for å få kartlagt hva vi har med å gjøre her, forteller fagansvarlig skog, utmark og miljø i Rennebu kommune, Ståle Solem til Opdalingen.

Tørr sommer gir lav vannstand

Den tørre sommeren med påfølgende lav vannstand i elva, gjør at Skarven har gode levekår, noe som etter elveeiernes mening igjen medfører at laksebestanden trues.

–Vi kan ikke tillate skadefelling sånn uten videre, men oppfordrer elveeiere og fiskere til å ta bilder og dokumentere problemstillingen og sende dette til Orkla Fellesforvaltning. Det er jo ikke akkurat unaturlig at skarv spiser fisk. Det som er unaturlig, er at vannstanden er så lav.

Det finnes flere typer skarv, der noen arter er truet, mens andre igjen er mer vanlige i vår fauna. Skarvefamilien består av over tredve arter globalt, mens det i Norge finnes to arter, storskarv og toppskarv. Skarver spiser hovedsakelig fisk som de forfølger og fanger mens de dykker.

Kommunen er myndighet

For å få kartlagt og dokumentert behovet for en eventuell skadeskyting av skarven, må Fylkesmannen kobles inn.

Solem har da også vært i kontakt med seniorrådgiver Bjørn Rangbru hos Fylkesmannen i Trøndelag. Rangbru synes det er veldig interessante opplysninger han mottar fra Rennebu.

–Nå er det slik at det er kommunen som er myndighet til å behandle søknader om skyting, mens fylkesmannen er en eventuell ankeinstans. Det er også jakttid på skarv, men den er fredet på dette tidspunktet. Det jeg kan bekrefte, er at den er på full fart hit til Trøndelag, etter nærmest å ha invadert deler av Østlandet de senere årene, sier han.

Fylkesmannen sier at en søknad om felling av skarv, bør komme fra fellesforvaltningen.

Oppfordrer til å samle inn dokumentasjon

– Det er vanskelig å skille mellom skarv som er fredet eller ikke. Nå er jo også villaksen truet, så kan man jo alltids diskutere hva som er det største problemet. Men jeg oppfordrer som sagt til at problemet dokumenteres og at denne dokumentasjonen sendes Orkla Fellesforvaltning, sier Ståle Solem i Rennebu kommune.