Ungdom

Ungjenta har tatt turen hjem til Oppdal for å tjene seg noen kroner i sommer. Nora Røtvei bor til vanlig på Meråker, der hun går videregående skole på skilinja. I to uker denne sommeren er hun på jobb på Boas i Oppdal, der hun møter hver dag i kantina.

- Her gjør vi alt mulig. Vi smører mat, serverer og rydder. Vi holder til mest i kantina, og er lite rundt på avdelingene, sier Røtvei.

Hun er inne i sin andre og siste arbeidsuke, og synes akkurat det passer henne bra.

- Ved å jobbe her i to uker, så har jeg også fått god tid til å trene og satse på ski i sommer. Det synes jeg er veldig greit, sier den blide attenåringen.

Fokus på næring

Som aktiv skiløper har Røtvei fokus på kosthold. Det kommer godt med når man skal lage mat til den eldre garde, der næringsrik mat er viktig.

- Ja, det er litt sammenheng når man for eksempel skal bestemme hva som skal være til lunsj, så jeg tenker på det. Men jeg hjelper mest til da, sier hun og ler.

Nora er veldig fornøyd med oppholdet så langt, og skryter av miljøet på Boas.

- Jeg trives bra her, det er lærerikt og artig. Det er trivelig med de gamle også, jeg snakker litt med dem når jeg serverer mat.

Røtvei høster mange lovord fra Kari Storli, som er en av de faste som jobber sammen med Nora i sommermåneden.

- Nora er kjempeflink. Hun ser hvilket arbeid som må gjøres, og utfører det. Hun tar initiativ og snakker med de gamle. Det er mye hjelp i ungdommene som kommer hit, sier Storli.

Til stor nytte

«Ung i jobb» er et tilbud fra Oppdal kommune som går ut på at ungdom tilbys to ukers sommerjobb innen en rekker arbeidsområder, som maling, plenklipping, rydding og innen helse og omsorg.

Malin Wassdahl (bildet), stedfortredende leder på Boas, sier at ungdommen er til kjempestor nytte og ikke minst til glede for dem som bor der.

- Ungdommene er her for å bidra litt ekstra, for å se pasientene og bidra til trivselstiltak. Jeg tror de som bor her setter veldig pris på det. De lurer på hvor de kommer fra, hvem som er mor, far og besteforeldre. Jeg tror beboerne synes det er artig å se noen andre enn oss som er her hele tiden.

«Ung i jobb» er ifølge Wassdahl en måte å vise frem kommunen som en attraktiv arbeidsplass, i tillegg til at det kan være en rekrutteringsarena.

Kommer tilbake

- Jeg tror de rekker å lære noe på de ti arbeidsdagene de har. Mange av våre ferievikarer har startet ute i avdelingene og funnet ut at det er trivelig å jobbe med folk og å jobbe med eldre. Først er de innom som ung i jobb, så kommer de tilbake etter et par år og søker vanlig sommerjobb når de har blitt litt eldre. Det er en kjempefin måte å se forskjellige deler av arbeidslivet.

Wassdahl sier at det er noen som finner ut at dette ikke er noe for dem også, men hun tror jobben gjør inntrykk.

- Man får sett litt andre sider enn det man vanligvis hører om eldreomsorgen. Det er veldig mye positivt, selv om det er stort aldersspenn, så finner mange ungdommer ut at det er trivelige folk også på tvers av generasjonene.