Etter at Helge Husby skrev boka «Slaget i Gratangsbotn 25. april 1940», har mange ønsket seg en guidet tur med forfatteren i området Trønderbataljonen kjempet mot den tyske overmakten for 78 år siden.

34 nordmenn falt under slaget. En kjentmann frå Gratangen, tre kompanisjefer og 30 soldater fra Trønderbataljonen. Totalt kjempet 745 soldater fra Trønderbataljonen i slaget.

- To av de som falt var oppdalinger. Jeg vet at de fant Ottar Stenberg i et bekkefar på tur opp fra Gratangsbotn. Så gjorde Oddbjørn Hindseth meg oppmerksom på at Gunnar Skjønsby, som på minnesbautaen står oppført som hommelviking, var født og oppvokst i Oppdal. Han bodde og jobbet i Hommelvik, da han ble innkalt.

Både Stenberg og Hindseth ble født i 1914 og falt ved Gratangsbotn 25. april 1940.

Stenberg har allerede blitt hedret med en egen bauta og et uteområde ved navn «Ottar Stenbergs’ plass» i Oppdal sentrum.

Ingen fra Rennebu falt under slaget, men bautaen i Gratangen forteller at flere fra Rennebus nabokommuner (to fra Meldal og en fra Midtre Gauldal) ga sitt liv i kampen for fedrelandet denne aprildagen.

- Det var mange oppdalinger og rennbygg som kjempet i slaget i Gratangsbotn. I hvert fall noen titalls, sier Husby, som personlig intervjuet de som fortsatt levde i forbindelse med skrivingen av boka i 1995.

Slaget i Gratangsbotn anses som en del av Narvik-krigen.

- Tyskerne befestet Narvik på grunn av malmen. Det var viktig for Norge å hindre tyskerne i å rykke nordover, så de fikk overta flyplassen i Bardu. 754 unge soldater fra Trønderbataljonen avskar tyskerne i Gratangen i et tappert forsøk på å presse dem tilbake.

25. august arrangerer Husby guidet tur i området hvor kampscenene fant sted, med fokus på Trønderbataljonen. 26. august fortsetter guidaturen lenger innover i fjellet, med fokus på de andre som kjempet der.

- Jeg har opplevd stor interesse for dette etter at jeg slapp boka. Jeg har holdt foredrag om temaet for fulle hus og mange har etterspurt en organisert tur i området. Både etterkommere og enker etter de falne har kommet på foredragene for å lære mer, siden mange av soldatene ikke likte å snakke om opplevelsene sine selv.

- Vet du om det kommer mange trøndere oppover for å få med seg omvisninga?

- Jeg aner ikke. Jeg vet det kommer en rindaling, men jeg vil tro det er flere som tenker å ta turen. Det er krigsmuseet i Narvik som står bak arrangementet og dermed har oversikt over påmeldingene.