- Det har vært en veldig spesiell sesong. Det har vært lite vann, det har vært varmt og det har vært tørt. Det er mye fisk i elva, men akkurat hvor mye er vanskelig å si med tanke på de reduserte fiskeforholdene, sier Rune Krogdahl ved Orkla fellesforvaltning.

Kraftverket ved Bjørsetdammen i Meldal er pålagt en minstevassføring på 20 kubikk, men ved helt spesielle forhold kan det søkes om fravik av minstevassføring. Det gjorde Trønderenergi i år – rett og slett for å forsikre seg om at det ville være nok vann til å opprettholde minstevassføringa gjennom vinteren. De har dermed gått fra å slippe ut 20 til ti kubikk med vann i sekundet ved dammen ut august.

Tilsiget i sommer har til tider vært lavere enn vassføringa som har gått i elva.

- Veldig sjeldent

- Jeg har kun opplevd dette en gang før i min tid i forvaltninga. Da skjedde det med knappe to uker igjen av sesongen. I år skjedde det med to måneder igjen av sesongen. Det er veldig sjeldent, sier Krogdahl.

Den lave vassføringen har ført til at det ble innført «lett fiske» i Orkla. Det vil si at kun flytende fiskeredskaper (flue) var tillatt. Dette ble opphevet etter helgens regnfall, da minstevassføringen nå overholdes igjen.

- Etter regnfallet, har fisket tatt seg opp betraktelig. Vannstanden gikk opp, mens vanntemperaturen gikk ned. Bare i går ble det tatt 100 lakser i elva. Det er virkelig bra.

- Overraskende bra fiske

Den spesielle vannsituasjonen gjør at Krogdahl synes det er vanskelig å dømme sesongen ut ifra fangsttallene. Så langt i sesongen er det blitt tatt 12,4 tonn med laks i Orkla. Ved slutten av fjorårets sesong (1. september) var totalfangsten over 25 tonn tung.

I fjor var det, i motsetning til i år, veldig god vassføring i elva gjennom hele sesongen.

- Jeg synes egentlig det ble fanget overraskende bra med fisk i de periodene da det var veldig varmt og lite vann i elva. Det tyder på at det antakeligvis er bra med fisk i elva. Fangsttallene gir egentlig et veldig dårlig bilde av sesongen, sånn sett.

- August er en god laksemåned

- Er ikke august tradisjonelt sett en dårligere fiskemåned enn juni og juli?

- Grunnen til at fangstene ofte er mindre i august, er at det er færre som fisker da. Selve fisket i august kan være utrolig bra, sier Krogdahl og fortsetter:

- I august er forskjellene mellom natt og dag mer markante. Fisken er ofte mer bitevillig i skumringa enn på høylys dag.

Krogdahl synes Rennebu har kommet svært godt ut av årets sesong.

- Fisken har gått fint opp til den øvre delen av Orkla, men det har vært litt lite folk i elva der, dessverre. Jeg har hørt det er veldig god plass i Rennebu. Fisken står i elva til den gyter i starten av oktober, så det er fortsatt bra med fisk der.

Fryktet laksesykdom

Krogdahl sier de generelt lavere vanntemperaturene i Orkla kan virke til vassdragets fordel.

- Vannet i Orkla tre-fire grader kaldere enn det er i Gaula. Det kan vi takke reguleringa for. Vannet som tappes fra magasiner er kaldere enn normalvannet i elva. I Gaula har deler av elva vært stengt for fiske på grunn av høye temperaturer og lite vann.

- Vi har fulgt med på temperaturen i elva og vassføringa daglig i hele sommer. Vi var redd for at det skulle bryte ut furunkulose i elva. Vi vet de blant annet hadde utbrudd i Sanddøla, som er en sideelv til Namsen, for noen år siden. Der tok sykdommen livet av store mengder fisk. Det er tragisk. Heldigvis har ikke Orkla blitt rammet.

Furunkulose er en smittsom sykdom som gir høy dødelighet hos laksefisk både i ferskvann og sjøvann. Sykdommen forekommer ofte på grunn av stress hos fisken, grunnet høye vanntemperaturer (over 10 grader).