Vannområde Orkla og Orkla Fellesforvaltning har et samarbeidsprosjekt pågående for å forbedre habitatet og gyteområdene for anadrom laksefisk i utvalgte sidebekker til Orkla.

Konkret går tiltakene ut på å legge ut steiner, grus og røtter for å skape variasjon i bekkene, noe som igjen bedrer gyteforholdene og skaper skjul for yngel som er utsatt for predasjon fra større fisk og fugl. Yngel er fisk som er opptil 3 år og som står i bekken før de vandrer ut som smolt av sjøørret eller laks.

Tre ungdommer, som er ansatt som sommervikarer i Trønderenergi, har denne uka deltatt i bekkerestaureringsprosjektet for å redde sjøørreten i Orkla. Både grunneiere, skoleklasser og Trønderenergi har vært med og bidratt for å hjelpe fellesforvaltninga og Vannområde Orkla med arbeidet.

Målet er å legge til rette for økt produksjon av sjøørret gjennom enkle tiltak for å forbedre levevilkårene for sjøørreten. Prosjektet bygger på rapporten «tiltaksrettet kartlegging av sjøørretvassdrag i Orkla 2017», der Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har kartlagt sidebekker i Orkla og kommet med råd om tiltak som bør gjennomføres i utvalgte bekker.

Du kan lese hele kartleggingsrapporten til NINA her.

Sommervikarene Ingvild Reistad, Jo Aukrust og Therese Eggan har denne uken blant annet jobbet med Leirbekken i Orkdal kommune, som er en av bekkene NINA trekker frem i rapporten. Leirbekken er svært kanalisert og fremstår i dag som en lite naturlig bekk uten innslag av steiner i ulik størrelse eller variasjon i strømningsforhold.

Dette er viktige forhold for sjøørret som gyter i de mindre sidevassdragene og hvor fiskeyngelen lever de tre første årene. I en slik monoton og «tom» bekk som Leirbekken er det svært få gjemmesteder for småfisken og yngelen blir mer utsatt for predasjon.

I tillegg produserer en bekk med innslag av steiner og variasjon i strømningsforhold mer mat til fisken som lever her og det blir plass til mer fisk i bekken.

De tre ungdommene har arbeidet med å skape skjul og variasjon i strømningsforhold i Leirbekken ved å legge ut større steiner og steinklynger. De har observert mye yngel, og de nye gjemmestedene ble tatt i bruk med en gang! Med de gjennomførte tiltakene har de nå en større sjanse for å overleve de første leveårene, og komme tilbake som voksne gyteklare sjøørreter.

- Vi ser det er mye yngel som allerede har tatt i bruk steinene som ungdommene har plassert ut, så dette fungerer, sier Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning fornøyd.

Ungdommene har også lagt ned en innsats ved andre bekker i Orkla-systemet. Deriblant ved bekken Hurunda på Voll i Rennebu, hvor de blant annet har ryddet og plukka søppel.