Det har blitt arrangert sommerskole og andre fritidskurs i realfag og teknologi helt siden starten i 2002. De siste årene har nesten 6000 barn deltatt hvert år på Forskerfabrikkens sommerskoler i hele Norge. Interessen har vært enorm fra Svalbard i nord til Mandal i sør.

I Forskerfabrikken er man opptatt av at realfag ikke skal bli kjedelig og teoretisk. Målet er å inspirere barn og unge til å få øynene opp for hvor morsomt realfag faktisk er.

– Et populært tilbud

Forskerfabrikkens sommerskole har blitt arrangert på Berkåk tidligere i sommer og denne uka er det barna i Oppdal som har fått lov til å utforske vitenskapen gjennom artige prosjekt og forsøk.

– Gjengen som er med i år er en selvmotiverende gjeng. De er kjempeartig å jobbe med, forteller lærer Rannei Sæteren til Opdalingen.

Hun har ansvar for de 26 påmeldte ungene denne uka sammen med Marte Viken.

– Dette er et populært tilbud i sommerferien. Listene ble fylt opp med en gang da påmeldingen åpnet og det var en del på venteliste som ikke fikk plass denne gangen, sier Sæteren.

Små og store forsøk

Gjennom uka har ungene fått være med på mange spennende prosjekt. De har blant annet vært gjennom solsystemet, de har vært på mikrometeorittjakt, de har laget sitt eget "stø på hånden" spill, de har laget store såpebobler og de har forsket på edderkopper.

– Hvor viktig er det at de lærer om realfag?

– Visjonen til forskerfabrikken er å få unger interessert i naturfag og vitenskap. I framtiden trenger vi folk som tar realfagutdanning. Og det at de allerede kan skape en interesse for det i tidlig alder er veldig positivt, sier hun.

Hun forteller at det er svært givende å være lærer for denne gjengen.

– Vi skal gjennom flere artige prosjekt og det er veldig artig å se at ungene har det så artig, sier hun.

Hun var ferdigutdannet som lærer i vår og til høsten har hun fått et vikariat på ungdomsskolen i matematikk og mat og helse.

– Hva er grunnen til at du er så interesser i realfag?

– Jeg synes det er artig at det er så mye rundt en selv som man kan forklare og som man har kunnskap og fakta om, sier hun.

- Vi lærer mye artig

Martin Jacobsen Grønset (11), Marie Jacobsen Grønset (9) og Ida Sormbroen (9) er med på forskerskolen for første gang. De synes det har vært veldig artig.

– Jeg er med fordi jeg liker å forske på ting, sier Ida.

Marie liker også å forske på ting, men hun synes også det er morsomt å finne ut mer om stjerner og verdensrommet.

– Jeg har hørt mye positivt om skolen og da fikk jeg lyst til å være med i år. Interessen har jeg alltid hatt, sier Marting.

Selv om det er sommerferie, velger de altså å tilbringe en uke på skolebenken.

– Det har vært helt greit. Vi har hatt det så artig denne uka og vi har hatt det veldig artig sammen, sier de.

Også venninnegjengen Aurora Liasjø (12), Silje Marie Skaug Reitan (12) og Madelen Wærnes (13) er ned på skolen for første gang.

– Dette har vært en kjempeartig uke. Det aller morsomste er at vi får gjøre mye selv og vi er også veldig interessert i naturfag og vitenskap, sier de til Opdalingen.

De anbefaler alle som enda ikke vært med på dette om å bli med til neste år.

– Vi har lært utrolig mye på denne uka, så folk bør absolutt være med på dette, sier jentegjengen.