Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte tirsdag en omfattende jaktstatistikk. Den viser at det til sammen var 142.000 jegere som jaktet i løpet av sesongen.

I Oppdal og Rennebu var det flest som jaktet på småvilt og rådyr i 2017/2018.

Til sammen var 10.300 kvinner med på jakt forrige sesong, men fortsatt utgjør de bare 7,3 prosent av totalen. Det ble felt 31.611 elg og 167.000 ryper.

– Kvinneandelen øker stadig, og for jaktåret 2017/2018 utgjorde kvinnene 8,8 prosent av dem som betalte jegeravgiften, skriver SSB.

Blant dem som deltok i jakten, utgjorde altså kvinnene 7,3 prosent.

May Kristin Flå Vognild er leder for damegruppa "Rypånj" i Opdal Jæger og fiskarlag (OJFL) og hun forteller at det svært gledelig at andelen kvinnelige jegere har økt det siste året.

- Vi trenger både kvinner og menn i jaktmiljøet. Det er bra at kvinnfolk kommer ut for noe de har interesse for, sier hun.

Gruppa ble startet opp for noen år siden. Det hele startet med at man ønsket økt satsing på kvinner og ungdom.

- Vi hadde et kick-off og et damemøte med en annen klubb i Trøndelag, som hadde veldig høy aktivitet. Deretter hadde vi idemyldring på navn og begynte å ordne mer rundt det. Men det hele kokte litt bort i grøten. Jeg har vært leder i 2,5 år og nå har planleggingen vært noe helt annet. Iveren i dameutvalget i Oppdal har virkelig tatt seg opp og det har nok mye med å gjøre at det skjer mye spennende framover, sier hun.

- Kvinner tørr mer

Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokalforeninger arrangerer jaktturer hvor du som uerfaren jeger, uansett alder, kan være med å lære nye jaktformer. Dette er jakt i flotte jaktterreng med erfarne instruktører til stede. Flå Vognild tror introjakten er en medvirkende årsak til at flere kvinner tørr å prøve.

- Introjakten er kjempepositiv i forhold til at du lærer vanvittig mye. Du får en egen instrukør på post og da har du tryggheten der hele tiden. Jakt har stort sett gått i arv. Mange har fedre som har jaktet og som har begynt å jakte selv. Men det er mange som ikke har noen og da har de måtte søke andre. Introjakten er noe som har kommet de siste årene og som har blitt godt tatt imot, sier hun.

Hun forteller at det også finnes en egen introjakt for damer.

- De jeg har snakket med som har vært med på det skryter uhemmet av opplegget, sier hun.

I dag har Rypånj 197 medlemmer i Facebook-gruppa. Ikke alle av dem er jegere og det er også en del som ikke er medlem i OJFL.

- Siden er åpen for de som ønsker å se på hvilke muligheter som finnes. Vi har flere aktiviteter for damene, og spesielt hundekjøringen på vinterstid bruker å være utrolig populær. I tillegg skal vi ha et foredrag med Anette Dahl, sier hun.

Andelen kvinner i Oppdal som jakter har økt betraktelig.

- Likevel er det mange som ikke vet at dere eksisterer. Hva tror du er årsaken til det?

- Vi er litt usikker på hvilke kanaler vi skal gå gjennom. Men alt handler ikke kun om jakt og fiske. Det har også mye med friluftsliv å gjøre. Man må ikke jakte for å være med, sier hun.

- Hvor ofte møtes dere?

- Vi har vært dårlig på å møtes den siste tiden. Men møtene har vært hyppigere den siste tiden og nå tar vi sikte på å møtes annenhver måned, sier Flå Vognild.

Tar en ukes ferie for å reise på jakt

Jaktsesongen starter om ikke altfor lenge og Flå Vognild gleder seg noe vanvittig til å sette igang.

- Jeg har tatt ut ei ferieuke, som skal tilbringes i Åmotsdalen. Reinsjakta starter 20. august og den er første prioritet for min del, sier hun.

Hun har drevet med jakt siden 2010. Hun fikk seg en kjæreste som drev med jakt og da ble hun også bitt av basillen. Men fra barndommen har hun vært med bestefaren sin i Meldalen på elgjakt og kjøttskjæring. Hun viste en tidlig interesse for jakt, men hun hadde ingen tidlig interesse for å skyte dyr.

- Det var nok romantiseringen som stoppet meg og jeg trodde at jeg ikke var i stand til det, sier hun.

- Hva er din største opplevelse under jakt?

- Første gangen jeg skjøt rådyr skjøt jeg doble uten at det var meningen. Men den største opplevelsen jeg har er nok da jeg skjøt den første hjorten. Jeg var så skjelven etterpå at jeg ikke trodde jeg kom til å klare å komme meg bort til dyret. I tillegg skjøt jeg en kronhjort i fjor, sier hun.

Hun forteller at jaktlaget ofte går sammen og bruker hele dager på kjøtt-tilbedring.

- Det er utrolig sosialt og utrolig spennende å se hvilke produkter vi kan få laget. Jeg er ingen trofejeger og jeg er mye mer glad for å skyte en kalv, for den er det mye bedre kjøtt på. De store bukkene er seige og kjøttet må stekes og mørnes lenge, sier hun.

Hun har sett fram til jakten siden hun ble ferdig med fjorårets jakt.

- Reinsdyrjakta er den fineste jakta. Det handler mye om at turene er like fine som fangsten. Å ha et lengre opphold i fjellet er litt av sjarmen med jakta, sier hun.