- Jeg kan ikke huske å ha hatt en sånn juli før. Med det været, har det vært mye folk i fjellet, både på dagsbesøk og overnatting, sier vertinne ved Gjevilvasshytta, Randi Horghagen, til Opdalingen.

Så langt har cirka 1250 personer overnattet ved hytta, noe som er ganske likt fjoråret. Men når det kommer til daggjester, er historien en annen.

- Jeg har aldri før sett så mye folk i fjellet, som det har vært i år. Mange av de som bader nede ved Rauøra, kommer innom her for å spise middag eller kjøpe seg is etterpå. Det er veldig lettvint for badegjestene å svippe innom her på hjemturen. Rømmegrøtserveringa vår har aldri vært mer populær.

Mange bruker hytta som base til å dra på toppturer fra. Blåhø, Gjevilvasskamman og Okla er populære turmål.

- I tillegg har vi hatt en hel del barnefamilier innom. De drar også på turer i fjellet, sier Horghagen.

- Varmen koster krefter

Daggjestene er gjerne hyttefolk, mens de som kommer langveisfra gjerne går trekanten. De tar ofte to netter ved hytta, en før de starter på trekanten og en for å hvile ut når de er ferdige.

- Hvordan var det å jobbe i de verste varmeperiodene?

- Det har vært mer enn varmt nok for oss, for å si det sånn. Å jobbe i 30 grader koster jo en del krefter. Men sånn er det. Dette er mitt 19. år her, så jeg er godt vant til å ha lite fri om sommeren og at det er mye å gjøre her. Vi har klart det i år også, sier hun fornøyd.

I august har den stekende varmen avtatt litt. Da dette intervjuet ble gjort, var det 16,5 grader varmt utom Gjevilvasshytta.

- Det har vært litt roligere her denne uka. Det er et visst antall mennesker som ønsker å gå i fjellet hvert år. Denne sommeren har jeg inntrykk av at mange gjorde unna fjellturene sine tidlig, mens været var optimalt.

2172 overnattinger

Også Jøldalshytta har hatt en god sommer besøksmessig. Hyttevert Karl Olav Mærk forteller at de har hatt marginalt færre overnattinger i år enn i fjor på samme tid.

Så langt i sommer er det solgt 2172 overnattingsdøgn ved Jøldalshytta.

- Det har vært jevnere besøk her i år. I fjor hadde vi en godværsperiode hvor det var fryktelig hektisk. I sommer har det vært godvær fra dag én. Dermed har vi hatt bra med folk her gjennom hele sommeren.

Mærk tror mange har prioritert badeliv over fjellturer i den kokende varmen.

Strand over fjell

- Jeg kan ikke si noe for sikkert, men jeg tror gjerne det frister mer for mange å bade enn å gå i fjellet når det blir så varmt som det var i perioder i juli.

Likevel har besøket jevnt over vært veldig bra ved begge hyttene.

- Det har vært noen travle dager på dagserveringa, ja. Vi har hatt jevnt og trutt med besøk. Det er primært hytteeiere, lokalbefolkning og folk fra regionen som tar turen på dagsturer. Det kommer for eksempel en del folk fra Orkanger og Trondheim, sier Mærk.

- Et dominerende overtall av våre gjester vår trekanten, men vi har også noen populære toppturer i området, sier hytteverten og ramser opp Trollhetta, Geithetta, Svarthetta og Gråfjellet.

- Men majoriteten går som sagt trekanten.

Mærk har jobbet ved Jøldalshytta siden 2014 og trives godt med det. Nå forventer han god trafikk for resten av sesongen.

- Vi holder åpent fram til 16. september, så det er fortsatt lenge igjen av sesongen. Det er bare å stikke innom. Det er bestandig stor trafikk her. I august kommer det blant annet mange skoleklasser på besøk.

- Ta opp telefonen

Han oppfordrer folk som ønsker å overnatte om å ta en telefon eller sende en e-post på forhånd, så de som driver hytta kan beregne hvor mye mat som trengs.

- Det hadde vært veldig fint om folk tok kontakt på forhånd. Det hadde gjort hverdagen vår mye enklere. Vi ønsker jo at det skal bli rikelig med mat på alle. Det er nå en gang sånn at turisthyttene i dag er lett tilgjengelige både på telefon og e-post, sier Mærk.