29. oktober 2016 skrev Opdalingen at velforeningen til beboerne i leilighetene i tredje etasje av Torgsenteret klaget til kommunen om støy fra restauranten og utestedet Spisbar på nattestid, som holdt dem våkne til klokken 3 på natten i helgene (særskilt natt til søndag).

Det er Torgsenteret tredje etasje velforening som sto bak klagen.

Beboerne ønsket at kommunen som første skritt for å løse problemet skulle ta kontakt med driverne av Spisbar, og invitere til samarbeid der de demper volum og bass slik at driften ikke går ut over naboenes kveldsro og nattesøvn.

Etter å ha mottatt en henvendelse fra kommunen, bekreftet Vegard Øverhaug ved Spisbar i en e-post til kommunen at subwooferen ble fysisk fjernet fra anlegget på utestedet.

- Det vil redusere bassen vesentlig, og helt fjerne muligheten for at DJ eventuelt finner ut at han skal skru opp utover kvelden, skrev Øverhaug i e-posten.

Øverhaug gjorde det klart at han ønsket sameksistens i bygget, uten at Spisbar skulle være til sjenanse for naboene.

Nå har kommunen kommet til en konklusjon i saken:

«Kommunen konkluderer med at Spisbar anses å drive sin virksomhet innenfor de gitte tillatelser. Dersom naboene mener støyforholdene overskrider grenseverdier, må det fremlegges dokumentasjon på dette», skriver saksbehandler plan og byggesak, Marte Kleveland Dørum.

Begrunnelsen for det kan du lese i sin helhet under:

«Naboer har tidligere anført at eksisterende bruk krever bruksendring.

Den 16. april 2018 ble det avholdt et møte med Øverhaug som representant for Oppdal Uteliv (Spisbar).

Det ble avtalt at det i første omgang skulle fremskaffes en støyrapport som viste støyverdiene. Det ble deretter sagt at nattklubb skulle omsøkes. Rapporten ble forelagt Oppdal kommune 12.06.2018. Denne ble videresendt til Velforeningen.

Den 22.06.2018 var velforeningas styreleder Kjetil Stendahl i kontakt med kommunen og ønsket informasjon omkring bruksendringen. Etter møtet ble det avtalt at Oppdal Uteliv skulle komme med et skriftlig svar på kommunens henvendelse om bruksendring.

Oppdal kommune har foretatt en gjennomgang av de momenter Oppdal Uteliv tar opp i en e-post av 24.06.2018. Oppdal kommune har undersøkt saken med flere kommuner samt fylkesmannen i Trøndelag.

I henhold til rammetillatelsen datert 07.02.2008 ble det gitt tillatelse til drift av restaurant.

Plantegningen viser inntegnet bar. Det fremgår gjennom e-post av 05.10.2007 at det også vært en dialog om støyforhold mellom kommunens saksbehandler den gang og Blix Arkitektkontor. E-posten viser til at det ble diskutert at støynivået skulle holdes innenfor 32db mellom kl. 23 – og 06.

Dette tyder på at kommunen allerede på søknadstidspunktet var gjort oppmerksom på at virksomheten skulle holde åpnet på natt.

Det ble imidlertid ikke inntatt noen støybegrensing i vedtaket, og således gjelder de alminnelige grenseverdiene for støy. Den fremlagte støyrapporten av 12.06.2018 viser at virksomheten holder seg innenfor de generelle grenseverdiene.

Oppdal kommune har foretatt en konkret vurdering av den foreliggende dokumentasjon i saken.

Bygningsmyndigheten kan etter en grundig vurdering og samtaler med fylkesmannen ikke se at dagens bruk ligger utenfor gitt tillatelse på en slik måte at bruksendring kan påkreves.

Tillatt bruk skal gjenspeile hovedbruken, og det fremstår som klart at Spisbar sin hovedvirksomhet er drift av restaurant.

Hverken «restaurant» eller «nattklubb» er definert innenfor plan- og bygningsrettens område, og det vil således bero på en konkret vurdering i den enkelte sak om bruken kan sies å være i tråd med tillatt bruk.

Etter en gjennomgang av sakens dokumenter på nåværende tidspunkt, kan bygningsmyndigheten ikke se at bruken av lokalene på kveld/natt i helgedagene er av en slik karakter at den krever søknadspliktig bruksendring.

Bruken utgjør en vesentlig liten del av virksomhetens totale åpningstid gjennom ei uke, og er vurdert å være innenfor tillatelsen som ble gitt i 2008.

Det understrekes også at Kommunestyret har godkjent åpningstidene gjennom innvilget skjenkebevilling.

Virksomheten Spisbar har siden 2008 hatt skjenkebevilling. Fra 2008 – 2012 gjaldt skjenkebevillingen mellom kl. 08.00-02.00. I 2012 omsøkte virksomheten skjenkebevilling for tidsrommet 10.00 – 03.00, og inntok også uteservering. Kommunestyret innvilget dette som en prøveordning som skulle vare i to år.

Dersom løsningen fungerte, og ble godtatt av naboer kunne dette videreføres. Tidsrom og sted ble videreført i vedtak fra 2014 og frem til i dag. Dette ble ikke påklaget fra berørte parter.»