Fredag sto det to leserinnlegg på trykk i Opdalingen, som begge svarte på varaordfører Ingvill Dalsegs åpne brev til Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) angående rovdyrproblematikken i Oppdal.

Det ene innlegget var skrevet av Oppdal Senterpartis leder, John Torve, mens det andre var signert av avdelingsdirektør Torbjørn Lange og seniorrådgiver Solveig Paulsen ved klima- og miljødepartementet (KLD), og ikke minister Elvestuen selv.

John Torve sier seg svært kritisk til svaret fra Paulsen og Lange.

- Jeg er langt ifra fornøyd med svaret. Vi sauebønder må visstnok bare finne oss i at rovdyra tar husdyrene våre. Nå er både Oppdal, Rennebu og Trollheimen prioriterte beiteområder og da skal det ikke være rovdyr i området, sier Torve til Opdalingen.

- Provoserer en hel næring

Mot slutten av svarbrevet påpeker Paulsen og Lange at «størsteparten av beitedyrtapene i utmark hvert år skyldes andre årsaker enn rovvilt, som ulykker, trafikk, sykdom, giftige planter og rev. Det er imidlertid gode muligheter for å redusere tap av dyr på beite gjennom økt samarbeid, kunnskap og dialog på tvers av sektorene.»

- Det nytter ikke å sitte i Oslo og skylde på alt annet. Alle sankelag har noe som kalles normaltap. Sau tas av rev og den kommer ut for ulykker i naturen, det må vi regne med. Men dette utgjør bare en liten del av tapene vi opplever. Regjeringen gjør ikke en ting for å bedre situasjonen vår. Hvis Elvestuen ønsker seg samarbeid tror jeg han må begynne å tenke litt på næringa, i stedet for å sitte nede i Oslo og nekte å skyte ulv. Han provoserer en hel næring i utkant-Norge.

- En lystmorder

Torve spør retorisk om de som forfattet svarbrevet aner hvilke skader for eksempel en ulveflokk kan gjøre med på en saueflokk.

- Ulven er en lystmorder, som bare dreper og dreper. Jerven har et spiskammer, han graver ned byttet sitt og spiser det senere. Jerven har altså en mer normal gange enn ulven, men det er likevel ikke rom for rovdyr i prioritert beitemark.

Torve tror flere bønder kommer til å legge ned gardsbrukene sine, hvis det ikke gjøres noe med rovdyrproblematikken.

- Husdyrene er levebrødet vårt. Gjøres det ikke noe, vil folk etter hvert begynne å flytte. Da blir gårdene blir stående tomme. Oppdal som turiststed hadde grodd ned uten landbruket. Da hadde det ikke lyst i alle glass i bygda, lenger.

- Hva mener du hadde vært et godt svar på brevet?

- Dette er et prioritert beiteområde. Da må vi se og få tatt ut rovdyrene fortest mulig. Deretter må vi få til et samarbeid for å holde dyreartene som ikke hører hjemme her unna. Et prioritert beiteområde er prioritert for beitedyr, ikke for dyrene som tar beitedyra.

- Det er beklagelig

Torve oppfordrer samtidig folk om å ikke glemme storfebøndene.

- Storfebøndene er også en lidende part i dette. Jerven tar kanskje ikke storfe, men det gjør ulven.

Varaordfører Ingvill Dalseg er overrasket over Paulsen og Langes svarbrev, og det faktum at Elvestuen ikke svarte personlig.

- Jeg synes det er beklagelig at statsråden selv velger å avstå fra å svare på en henvendelse fra annet regjeringspartis medlem. Dernest hadde jeg håpet og forventet et annet svar fra KLD. Dette synes jeg ikke er greit, skriver Dalseg, som for tiden er på ferie, i en e-post til Opdalingen.

Tas opp i USS

Dalseg lover å ta saken videre.

- Jeg har sendt en henvendelse til Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS) og vil, etter dialog med leder i USS, Hanne Alstrup Velure, ta opp dette som en sak der.

Dalseg har også tatt opp saken med stortingsrepresentantene Mari Holm Lønseth, Guro Angell Gimse og Elin Rodum Agdestein. Sistnevnte løfter saken videre. Hun har også sendt en henvendelse til Høyres distriktsnettverk.

Torve støtter varaordfører Ingvill Dalseg i at hun tar saken videre.

- Jeg støtter henne hundre prosent i at hun sender en klage på brevet. Hun fikk et veldig slett svar.

jan.are.melgard@opdalingen.no

921 24 255