Gunn Øien ved Byggmix hadde torsdag en relativt spesiell dag på jobb. Cirka i 2-tida på ettermiddagen kom tre menn, tilsynelatende av østeuropeisk opprinnelse, inn i butikken.

- Jeg spurte om de ville ha hjelp, men det ville de ikke. Så sprer de seg litt til alle kanter i butikken. Da ante jeg uråd. Jeg har hørt om utenlandske tyvebander før og sa til Geir Arne at «de der tror jeg vi må følge med på».

En av Gunns kolleger sier mennene snakket gebrokkent engelsk.

Den ene var en godt voksen mann som trolig var mellom 60 og 70 år gammel, med kort grått hår. Han minte meg litt om en sånn mafiafyr som du ser på film, sier Gunn og ler litt.

Den andre var lenger enn de to andre, sikkert 1.80 høy og hadde med seg en Adidas-veske. Disse to forlot etter hvert butikken, mens tredjemann fortsatt befant seg i el-verktøyavdelingen ble værende.

- Sjefen min sto og pratet med en kunde like ved avdelinga. Så ringte telefonen i kassen og han gikk dit. Da lista jeg meg bak reolen og kom opp bak fyren og så at han stappa noe ned i buksa si. Jeg så at buksa hans bula ut.

Gunn konfronterte tyven øyeblikkelig.

- «Hva har du der», spurte jeg og pekte. Da dro han opp en laseravstandsmåler og ga den til meg. Så begynte han bare å gå mot utgangen. Jeg tok tak i sekken hans for å stoppe ham. Da vridde han den bare av seg og la på sprang.

Gunn beskriver tyven hun stoppet som en mann i 30-årene med svart joggebukse, treningsjakke, mørkt hår og brune øyne.

Sekken hun sto igjen med, hadde for øvrig logoen til Tine Fotballskole på seg.

- Er det noen fra fotballskolen som savner sekken sin, så har vi en tom en hos oss.

- Hvordan var denne opplevelsen for deg?

- Jeg var litt på hugget. Jeg føler litt uhygge når det kommer så åpenbart mistenkelige folk inn her. De så ut som østeuropeere. Jeg har hørt at når det kommer fler av dem og de sprer seg rundt om i butikken, så er det en grunn til det.

- Tenkte du på at det kunne være farlig å konfrontere tyven?

- Når jeg ser noe sånt så mokker jeg bare etter. Jeg tror ikke engang jeg tenkte over at det kunne være risikabelt. Jeg gikk rett bort til ham og spurte hva han hadde stappa ned i buksa si.

- Fikk han med seg noe annet ut?

- Jeg tror ikke det, men jeg kan ikke være sikker. Sekken var i hvert fall tom og jeg så ikke noe mer på ham. Jeg la ut melding på Facebook med en gang etter at de hadde stukket av, for å få ut signalementene av tyvene. Det er vel en halvtime siden, nå. Det er viktig å varsle andre, så de er observante.

Geir Magne sto bak kassen, da tyven la på sprang. Han rakk verken å løpe rundt kassen for å stoppe ham eller for å låse døra.

- Det var en relativt kraftig kar. Å låse ham inne kunne også ha vært farlig.

Gunn tar nå til orde for å få opp et kamera i butikken.

- Det hadde vært greit, så politiet kunne forsøke å identifisere dem. Det står jo noen kameraer rundt om her også, men jeg tviler på at de fanget dem opp.

- Hva tenker du om at folk gjør sånt?

- Jeg blir ikke overrasket. En gang jeg var for på jobb for meg selv, kom det tre østeuropeere og sa de var interessert i å se på motorsag. Mens jeg hjalp han ene av dem med motorsagene, spredte de to andre seg til resten av butikken. Da er det vanskelig å følge med. Jeg aner ikke om de fikk med seg noe, den gangen, sier hun.

Butikktyveri forekommer relativt vanlig, også ved Byggmix.

- Vi selger blant annet kniver her. Når vi la en kniv utenfor innpakninga, sånn at kundene skulle kunne se hvordan de så ut, så forsvant den. Vi har også opplevd at multiverktøy har forsvunnet og at bare etuiet har stått igjen.