I oktober i fjor kjørte Geir Langseth til Flatåsen for å sikre Oppdal IL en gratis kunstgressmatte (sjuerbane), som skulle komme barneidretten i bygda til gode. Rullene ble plassert langs den nye grusbanen ved den eksisterende idrettshallen, hvor den var tiltenkt lagt i vår. Der ligger rullene fortsatt - ubenyttet.

- Matta har ligget sammenrulla så lenge nå, at enten bør de legge den ut nå i høst, ellers så kan de bare gi opp hele prosjektet. Når rullene blir liggende for lenge, vil nedre del av rullen presses sammen så gresset blir helt flatt. Denne kunstgressmatta burde blitt lagt allerede i vår, sier Tor Mjøen, som selv er oppvokst i Oppdal.

- Klubben har skaffet seg et lite problem. Matta blir verre jo lenger den ligger. Hadde jeg visst at det skulle bli sånn, så hadde jeg rett og slett sagt nei til å gi dem matta. Det er tragisk og trist. Det var mange andre som ville ha den, sier Mjøen og fortsetter:

- Hvis de ikke vil bruke den, bør de gi den bort eller selge den med en gang. Hvis ikke får de et avfallsproblem som kan koste dem dyrt å bli kvitt. De sparer også Geir (Langseth, som skaffet matta gratis) for mye bryderi, om de kvitter seg med den raskt. Så kommer det helt sikkert spørsmål fra folk som lurer på hvorfor ikke klubben benyttet seg av denne muligheten. Det må de svare for selv.

- Må forvaltes ordentlig

Det var Mjøen og hans Parkmaskiner AS som hadde ansvar for å ta opp det tre år gamle kunstgressdekket på Flatåsen, da Langseth kjørte innover i håp om å sikre Oppdal IL deler av matta.

- Kunstgresset ble fordelt mellom Hegra, Orkanger og Oppdal. I de to andre kommunene har gresset allerede blitt lagt ut og tatt i bruk. Kunstgresset var bare tre år gammelt og i tipp topp stand. Dette var egentlig en kjempedeal for Oppdal IL. Dessverre så hjelper det ikke hvor billig noe er, dersom det ikke forvaltes ordentlig.

Mjøen sier han flere ganger har forsøkt å informere fotballgruppa indirekte gjennom Geir og Ragnhild Langseth om at gresset ikke kan ligge stort lenger før det blir ubrukbart.

Mjøen er bekymret for at Oppdal IL vil få et avfallsproblem, hvis de ikke tar grep snarest.

Dyrt avfall

- Det som er viktig nå, er at fotballgruppa tar en avgjørelse så fort som råd er, så denne matta ikke lider samme skjebne som kunstgresset fra Telenor Arena gjorde i Nesodden. De betalte 300 000 kroner for kunstgresset, så ble det liggende i fem år før alt ble sendt til et gjenvinningsanlegg i Danmark. Vil de ikke bruke det, så gi det bort eller selg det snarest.

Å sende en kunstgressmatte til Danmark koster i følge Mjøen 20 kroner per kvadratmeter med kunstgress pluss moms og transport. Matta som Oppdal IL disponerer er 2000 kvadratmeter stor.

- Det vil fort koste 100-150 tusen å bli kvitt matta. Det er en dum ting å bruke masse penger på. Da er det bedre å bruke disse pengene på å kjøpe et nytt kunstgress, når klubben kommer så langt at de får bestemt seg.

En av de som virkelig ønsker seg kunstgresset er Jan Erik Vestad fra Koppang. Han og et knippe barndomsvenner driver «Krysset idrettslag» i boligfeltet Vannstasjonsteigen i Koppang. I oppveksten hadde de en løkkebane ved navn «Brisken» i nabolaget, som vennegjengen brukte hele tiden da de var små.

- Kan forlenge sesongen

Tidligere Rosenborg-spiller Dag Frode Hornseth er en av mange som er oppvokst på løkkebanen «Brisken».

- Men med årene hadde banen forsvunnet helt. Dermed bestemte vi oss for å fikse den opp igjen, så dagens unge kan nyte godt av den, akkurat som Hornseth gjorde i barndommen.

Nå er banen igjen synlig i nabolaget, de har lagt ny grus og området rundt har blitt ryddet, alt for egen regning.

- Ungene i dag vil ikke spille på grus. Derfor gikk vi aktivt ut for å skaffe kunstgress via Facebook. Så ringte Geir meg og sa han hadde en matte liggende som vi kunne få. Jeg ordnet øyeblikkelig med gratis frakt, så vi var klare til å hente den nærmest på dagen, sier Vestad.

Heller ikke Koppang FK har kunstgressbane tilgjengelig, så en slik matte kan også bidra til å forlenge sesongen for de yngste avdelingene til fotballklubben betraktelig.

- Med kunstgress i Brisken, kunne vi ha arrangert femmerkamper for lagene til Koppang FK som er ti år eller yngre utenfor vanlig sesong.

- Kjempestusselig

- Langseth sa han skulle undersøke med ledelsen i Oppdal ILs fotballgruppe om de var interessert i å la noen andre få glede av den ubenyttede matta.

- Der ligger saken nå. Jeg har purra på flere ganger i håp om å få matta hit, da den er helt perfekt for vårt behov.

Han synes det er «kjempestusselig» at en fin og brukbar kunstgressmatte blir liggende, sånn at ingen får glede av den.

- For meg er det en gåte. Når det finnes så mange barn og unge som kunne brukt matta, synes jeg det er beklagelig at den blir liggende slik. Har de ikke tenkt å bruke matta i Oppdal, må det da være bedre at unger et annet sted får glede av den. Vi håper vi får det. Vi kommer til å legge på matta så raskt som mulig, hvis vi får den.

- Uhensiktsmessig

Leder i Oppdal ILs fotballgruppe, Inge Lauritzen, forklarer hvorfor banen fortsatt ikke er tatt i bruk:

- Det har vært flere planer rundt denne banen. Den ene planen har slått i hjel den andre. Vi har et prioritert prosjekt vi jobber med, og det er å få til ny fotballhall. Den ønsker vi primært å bygge på nye grus. Kommunen var ikke villig til å være med og sponse i denne omgang, men vi tenker å fortsette å jobbe mot en ny hall nå i høst. Den hallen ønsker vi å plassere på nye grus, så å legge en kunstgressmatte der for en sesong anser vi som uhensiktsmessig og ulønnsomt.

Lauritzen sier det vil koste mellom 150 og 200 tusen å legge matta på nye grus – en kostnad fotballgruppa selv må ta. Fotballgruppa mener det er sløsing med ressurser å legge matta på området, hvor de de ønsker å få på plass fotballhall raskest mulig.

Så begynte de å tenke på andre bruksområder for dekket.

- Vi begynte å se på skolebanen. Vi hyret inn et konsulentselskap i vår, som gravde opp 10-12 hull på ungdomsskolesletta for å sjekke grunnen der. Det viste seg at det var veldig ustabilt, med leire, jord, store steiner, avfall, tre og røtter. Der måtte vi først ha fjernet masse, kjørt på ny masse og gjort hele fundamentet på nytt. Det ville gitt oss en kostnad på nærmere tre millioner kroner.

- Viktig informasjon for oss

Dermed ble prosjektet skrinlagt. Nå er planen å få planert området og lagt en ordentlig gressbane på ungdomsskolesletta.

- Nå lukter vi på en tredje mulighet for å bruke kunstgresset. Vi har en idé om å lage treerbaner på grusen på nordsida av den eksisterende kunstgrasbanen. Treerbanene er ganske små (13x20 meter), så vi tenker å legge fire-fem baner på rekke og rad bak dødlinja til kunstgressbanen der. Samtidig er det ikke bare for oss i fotballgruppa å dure frem. Vi må i dialog med kommunen og med skøytegruppa og håpe vi blir enige, og så vil vi gjerne ha med oss skolene på laget. Vi håper å få alt avklart ganske så raskt etter ferien, sier Lauritzen.

Fotballgruppas leder sier de håper å få rullet ut kunstgresset så raskt som mulig.

- Tor (Mjøen) vet nok hva han snakker om, så slike ting er det viktig for oss å vite. Det er klart det er et press på oss om å ta en tidlig beslutning her, nå. Den opprinnelige planen var jo å ta i bruk banen allerede i vår, men så dukket det opp noen snublesteiner og nye spørsmålsstillinger, som gjør at vi har måttet revurdere. Vi hadde ikke sett for oss at det skulle koste så mye å legge ut banen. Hvis vi ikke klarer å komme i gang med dette til riktig tid, må vi vurdere alternativene – som er salg. Geir har sagt til meg at han har vært i kontakt med flere som er interessert i å kjøpe banen.

Å gi bort banen gratis, er ikke et tema.

- Vi har hatt en del utgifter på dette, med blant annet frakt og omkostninger, selv om vi ikke betalte for selve kunstgresset. Det er ikke snakk om noen gratisbane, vi vil ha igjen utleggene våre om vi skal kvitte oss med den. Når du sitter på en ressurs noen ønsker seg, så er det normalt at det blir snakk om kjøp og salg.