Denne helga har Norsk Volvo Amazon-klubb avdeling Midt-Norges sitt årlige landsdelstreff i Oppdal. Amazon-entusiastene har tilhold ved Granmo camping, men var lørdag på en rundtur hvor de besøkte Oppdalsmuseet, før de stilte ut bilene sine på parkeringsplassen til Oppdalsbanken.

Rundt 40 biler er med på treffet.

Ulf Pedersen har en helt spesiell Amazon. Hans er ombygd for dragracing.

- Den går fra 0 til 190 kilometer i timen på noen få sekunder. Det var en solid oppgradering, da jeg solgte min gamle Amazon og erstatta den med denne, forteller han og gliser. Han mener selv han har den klart sprekeste amazonen i Trøndelag.

Det fant han ut da han testet bilen på bilbanen på Lånke.

- Det er en hard påkjenning for bilen, da, så jeg gjør det ikke flere ganger.

Å kjøre drag med en Volvo Amazon var uansett en ganske spesiell opplevelse.

- Publikum jubla da jeg kjørte inn på banen. Amazonen er ikke et typisk drag-bilmerke, sier han, tydelig stolt over doningen han kjøpte for fire-fem år siden.

Han vant publikumsprisen med bilen under det samme stevnet.

- Det som er så spesielt med Amazon, er at den har så fine og runde linjer. Det pleier å være tiltalende for menn, humrer han og tilføyer:

- Den er ikke så kantete som for eksempel 240-en.

Pedersen kjøpte sin første Amazon allerede som 17-åring. Siden har interessen vedvart.

Far og sønn Hallvard og Martin Helgetun (12) har også en brennende lidenskap for Volvo Amazon.

Far Hallvard er leder i Norsk Volvo Amazon-klubb avdeling Midt-Norge og har selv vært bilinteressert så lenge han kan huske. Da er det kanskje ikke så rart at det også har smittet over på sønnen.

- Jeg er oppvokst i miljøet og med disse bilene på grunn av pappa. Nå har jeg min egen Amazon, sier Martin.

Klubbens medlemmer trives godt i Oppdal. Neste år har klubben tiårsjubileum. Allerede har fire av disse årlige treffene vært gjort unna i Oppdal.

- I starten møttes vi ved Halsetløkka camping, men det går ikke lenger. Nå stortrives vi på Granmo. Der får vi helt topp service og så er det er veldig fint område, sier Hallvard.

Oppdalingen Ola Volden er også en ihuga Volvo Amazon-entusiast.

- Min første bil var en Amazon. Siden har det vært en spesiell modell for meg, sier Ola, som kun bruker bilen sin på sommers tid.

- Den står alltid i garasjen, når jeg ikke kjører den. Det for å forhindre at lakken falmer. Rødlakkerte biler har en tendens til å falme om de står for mye i sola.

Etter å ha eid sin første Amazon på 70-tallet, tok det lang tid før Ola igjen ble bitt av basillen. Han hadde en Volvo Favorit på starten av 2000-tallet, men han begynte ikke å drømme om Volvo Amazon før noen år senere.

- Jeg besøkte klubbtreffet på Halsetløkka camping i 2009 som tilskuer. Da begynte det å bruse i blodet mitt. Senere samme uke så jeg en annonse for en Volvo Amazon i Oppdal, som jeg ringte på. Eieren var faktisk oppdaling. Den påfølgende fredagen kom han til Oppdal med bilen. Jeg gikk bare en runde rundt den, før jeg sa at «denne skal jeg ha».

Bilen har han fortsatt. Lørdag sto den utstilt på parkeringsplassen til Oppdalsbanken, og den tiltrakk seg bra med oppmerksomhet. Mange var bortom for å se på doningen.

Også Olas sønn, Trond Ivar Volden, er medlem i Amazon-klubben. Han var selv på plass på treffet, sammen med familien og hans egen Volvo Amazon.

- Jeg er oppvokst med dette. Pappa skal nok ha en del av æren for at jeg er så interessert i disse bilene i dag, smiler han.

Han liker godt å skru på og vedlikeholde de gamle bilene.

- Disse bilene er ikke som dagens biler, hvor alt gjøres med datamaskiner. Her kan mye fikses på egen hånd. Det er noe av det jeg liker best med gamle biler.

Trond Ivar skryter av Amazon-miljøet.

- Det er veldig fine og kunnskapsrike mennesker. Får du et problem med bilen din på dette treffet, kan du nesten garantert kjøre hjem når det er ferdig. Folk har gjerne bildeler med seg og de hjelper deg gjerne med å få fiksa bilen.