Sommeren for lokalt næringsliv og hotellbransje har vært enestående. Også for Vinmonopolet Oppdal har det vært en bra sommer.

– Sommeren har vært veldig bra for oss. Det har vært mye folk innom, forteller daglig leder Øystein Berge ved Vinmonopolet Oppdal til Opdalingen.

Dette er hans første sommer som sjef for vinmonopolet her i Oppdal.

– I juni hadde vi en økning på sju prosent, sammenlignet med i fjor. På juli gikk vi litt ned, 0,2 prosent, men vi er rimelig på budsjett. August er vi enda ikke ferdig med, så det blir spennende å se hvordan vi ligger an når denne måneden er ferdig, sier han.

– Jeg tror nok økningen kan tilskrives det fine været vi har hatt, sier han.

Sesongbaserte varer selger godt

Berge forteller at de i sommer har solgt mye hvitvin og rosévin. I tillegg har de solgt en del varer med bobler.

– Dette er varer som er typisk for sommeren, sier han.

– Hva tror du er grunnen til at dere har hatt en økning?

– En ting er været. Men det har også vært flere folk innom. Jeg tror også det er flere som har vært hjemme i sommer og som har droppet utenlandsturen, sier han.

Nå har butikken så vidt begynt å forberede seg på høsten. Den neste toppen for butikken er jakta, som starter på mandag.

– Da vil vi se at salget på hvitvin og rosévin faller. Nå fjerner vi en del av merkene og satser mer på rødvin. Nå er det jaktfolket som kommer og det gleder vi oss til, sier han.

– Det finnes mange spennende dialekter

Det er ikke bare næringslivet som har nytt godt av finværet i sommer. Også reiselivsdestinasjonen Oppdal har hatt mye besøk i sommer, fra nordmenn fra fjern og nær og fra utenlandske turister.

– Det har vært mange spennende og nye dialekter på butikken i sommer. Det virker som om det har vært mye folk her i sommer og det er veldig positivt for hele bygda. I tillegg har det vært mange utenlandske turister, fra for eksempel England og Tyskland, som har vært innom butikken, sier Berge.

Berge startet i jobben som daglig leder ved Vinmonopolet 1. februar i år og han forteller at det har vært svært innholdsrike måneder.

– Jeg har lært utrolig mye på tiden jeg har vært her. Påska er det største for oss, men det skjer også mye spennende framover. Vi skal være forberedt på det som kommer. Jeg har i tillegg utrolig flinke kollegaer som er flinke til å komme med tips, så jeg føler vi har god kontroll og lite utsolgt, sier han.

– Har du hatt tid til noe ferie i sommer?

– Nei, det har jeg ikke. Men jeg reiser til Italia om ikke lenge for å gå i fjellene og der skal jeg være i en uke. Deretter skal jeg tilbake til Norge, først til Tromsø, hvor jeg skal på et butikksjefmøte. Deretter skal jeg til Oslo, for jeg holder en del kurs der. Jeg har ansvaret for ølutdannelsen i Vinmonopolet. Men til høsten skal jeg prøve å få ta meg to uker sammenhengende ferie, sier han.