US Marien Corps oppretter en treningsbase på Voll i Rennebu. Der vil opp mot 2000 soldater ha tilhold fra midten av oktober og frem til øvelsens slutt i starten av november.

- Mellom 1000 og 2000 personer vil ha tilknytning til basen, som blir utgangspunktet for treningen soldatene gjennomfører før øvelsen. Det er inngått avtaler med grunneierne, sier kaptein Morten Kroken.

I tillegg til amerikanerne vil Norge være til stede med en vertslandsstøtte bataljon og fem trønderske Heimevernsbataljoner.

Deles

På grunn av at basen vil være full av utstyr og personell, vil det også opprettes en reell vaktstyrke rundt basen, som består av Heimevernet.

- Det vaktholdet er det den lokale HV-styrken i Oppdal og Rennebu som står for, sier Kroken.

Dette blir å regne som den ordinære årlige øvelsen for HV-styrkene.

Rennebu er delt mellom de amerikanske styrkene og en kanadisk bataljon. Kanadierne vil ha hovedkvarter på Støren, øvingsområdet i forkant av øvelsen vil være rundt Gåsbakken. Men når øvelsen starter, vil kanadierne rykke sørover og «sikre» Berkåk.

På Berkåk vil det opprettes et fremskutt kanadisk forsyningselement, som skal supplere soldatene i «krigen» sørover. Forsyningspunktet vil etableres i Rennebuhallen og i området rundt. Det blir de to eneste installasjonene i Rennebu.

Den kanadiske styrken støttes av HMKG (garden).

Oppretter kampbokser

Selve øvelsen vil foregå i såkalte «bokser», definerte områder i utmark som skal brukes til kamphandlinger.

- Det vil si at alle kamphandlinger primært skal foregå i boksene. Veiene brukes av militært kjøretøy, men handlingene skal skje i boksene, sier Kroken.

Disse områdene skal merkes godt, og alle områder skal være avklart med grunneiere.

Selve øvelsen starter 29. – 30. oktober. Da landsettes personell, blant annet med helikopter, så det må forventes en god del helikoptertrafikk. De kanadiske styrkene vil flytte seg via Ulsberg og ned mot Kvikne og Alvdal, der det er meningen at de skal presse de italienske styrkene bakover. Deretter snur styrken, og italienerne skal forsøke å presse de kanadiske styrkene nordover.

Strid i Oppdal

I Oppdal er det ikke planlagt noen installasjon i forkant av øvelsen, men kommunen vil likevel være et midtpunkt i øvelsen.

Scenarioet er at spanske styrker rykker frem fra sør og «tar» Oppdal. Amerikanerne som er stasjonert på Voll vil prøve å presse de spanske styrkene sørover. Da vil de komme via Nerskogsveien og via E6. I tillegg kommer en tilsvarende styrke via Rv 70 fra Sunndalsøra.

- Den styrken av amerikanere som kommer derfra er kanskje den største. Det betyr at amerikanerne angriper Oppdal fra tre kanter, sier Kroken.

De amerikanske styrkene blir stående litt i Oppdal, før det er det meningen at styrkene skal forflytte seg sørover mot Dovrefjell og Folldal.

Kroken sier at det ikke er helt avklart hva som blir stående i Oppdal, når det gjelder spanjolene og amerikanerne.

- Jeg har ikke kontroll på hvor spanjolene skal ha tilhold. De har vært på befaring i Oppdal, og det er mulig de skal sette opp noe i området rundt curlinghallen og skytterbanen.

Amerikanerne har vært på flyplassen på Fagerhaug, og det er sannsynlig at de vil installere seg der.

- Det kommer kanskje noen enheter på flyplassen, jeg vet de har vært i samtaler med flyklubben. Det blir muligens at de skal operere droner og kanskje fly derfra. Helikopter skal i utgangspunktet opereres fra Værnes, så jeg vet ikke om de tar i bruk Fagerhaug til det.

Stridskommandoen sitter på Røros, men vil opprette et lokalkontor på Bjerkeløkkja.

- Der vil det sitte et stridsdommerapparat og de som har ansvaret for stridsboksene, sier Kroken.