I forbindelse med øvelsen er det foreløpig beregnet at de utenlandske styrkene vil legge igjen rundt 1,8 milliarder kroner i Norge, i form av lokale innkjøp. Det kan være teltleirer med alt det innebærer, mat og drikke og andre nødvendigheter som de ikke har med seg selv.

I Rennebu er det anslått at de amerikanske og kanadiske styrkene vil legge igjen 3,6 millioner kroner.

- Dette er estimert behov som er meldt inn til oss, der de største behovene er forlegning og forpleining og drivstoff, sier Tomm Willy Andersen i Forsvarets logistikkorganisasjon.

I tillegg kommer muligheten for det lokale næringsliv, eller lokale lag og foreninger som ønsker å gjøre seg noen kroner.

- Dette er unge soldater som er både tørst og sulten. Av erfaring så vil disse personene handle i øvingsperioden frem mot øvelsen starter. Kaffe og vafler er aldri feil, sier Andersen, og oppfordrer lag og organisasjoner som vil tjene noen kroner, til å ta kontakt med HV-sjefen i Rennebu.

Han vil ikke love et gullrush for det lokale næringsliv, men han sier at erfaringene er at slike tilbud blir benyttet.

Selv om Oppdal er et midtpunkt under selv øvelsen, er det ikke forhåndsplanlagt noen store installasjoner i kommunen. Det betyr mindre omsetning på de forhåndsbestilte behovene til de utenlandske troppene.

- Per nå ligger det faktisk ikke inn mer enn drøyt 300 000 kroner i behov i Oppdal. Sannsynligvis dreier det seg om leie av lokaler. Men siden ingen i utgangspunktet skal stasjoneres i Oppdal i forkant av øvelsen, vil det ikke bli de store summene her.

Andersen legger til at det vil være mye trafikk gjennom kommunen, som et knutepunkt, og at det er sannsynlig at mange vil stoppe i sentrum.

- Det er fryktelig vanskelig å spå hva det vil innebære i omsetning. Lite er forhåndsplanlagt, men det er naturlig at mange stopper der.

Når selve øvelsen starter, vil styrkene være selvforsynte. Det vil si at de har med seg det de trenger av mat, drikke og drivstoff ut i stridshandlingene.