Uvanlig travelt i takstbransjen

Det er mye å gjøre for mannskapet i Takstforum Trøndelag.

Tor Gunnar Uv benytter seg både av avstandsmåler og den gode gamle tommestokken når han er ute på oppdrag for Takstforum Trøndelag.  Foto: Jan Inge Flå

Det blir omtrent som en NAF-test og betyr trygghet for selger og kunde. Fridar Skjerve

Nyheter

Fire ansatte i Takstforum Trøndelag AS dekker hele gamle Sør-Trøndelag, et distrikt som strekker seg fra Klett og sørover til Tynset og svenskegrensa i Rørosområdet. Legger vi til Halsa, Rindal og Smøla (!) i Møre og Romsdal, blir det fort noen kilometer i bilen i løpet av året.

–Det er uvanlig mye å gjøre i år, så langt har jeg levert nærmere 200 oppdrag til meglere og verditakster til privatpersoner, forteller Tor Gunnar Uv.

Takstmannen blir hyret til å levere tilstandsrapporter ved salg av boliger og fritidseiendommer, og er således for meglerens forlengede arm å regne. De farter altså rundt og ser over husene fra topp til tå, før de setter seg ned for rapportskriving. Uv konsentrerer seg mest om verditaksering på bolig og landbruk.

Bestillingssentral

Skjerve kommer fra egen virksomhet som selvstendig næringsdrivende som byggteknisk konsulent, er relativt nyansatt i bedriften, og sysler mye med tilstandsrapporter og byggesaker i jobben som takstmann.

–Å "bare" være ansatt er veldig greit på så mange måter. Det er i hvert fall rom for å jobbe mye her i bedriften, smiler han.

Takstforum fungerer som en bestillingssentral, der det som regel er meglere bestiller taksering. Oppgavene fordeles så mellom de ansatte i Takstforum.

–Når objektet selges gjennom meglerhusene, er det megleren som setter verdien. Hvis det ikke foreligger tilstandsrapport ved et salg, blir dette ofte etterspurt. Det blir nesten som en NAF-test ved et bruktbilsalg, og betyr trygghet for både selger og kunde, sier Skjerve.

Stort ansvar

Det følger et stort ansvar med jobben som takstmann. De er fagpersoner og da forventes det at de greier å oppdage eventuelle mangler ved objektene. I tillegg til å bruke øynene godt, benytter takstmennene seg av blant annet kamera, fuktmåler og avstandsmåler når de er ute på befaring.

–Det er viktig å ta seg god tid og ha tunga rett i munnen når vi er ute på oppdrag, presiseres det.

Mannskapet i Takstforum har fire dager på seg fra befaring og til rapport skal være levert. Det er altså bare å henge i, om det hele skal "flyte" som det skal.

Arbeid, sang og jakt

Det er imidlertid ikke bare på jobben de to karene møtes. En ting er den ukentlige øvelsen sammen med resten av gullstrupene i Rennebu Mannskor, der de for en gangs skyld holder til i hver sin ende av skalaen, for å si det på den måten. Tor Gunnar i de lyseste sfærer i 1. tenorrekka, mens Fridar foretrekker de dypere leier som 2. bass.

Enda viktigere enn sangen, er visstnok jakta etter skogens konge. I hvert fall på denne tiden av året.

–Vi er interessert i jakt begge to, og er til og med på det samme jaktlaget. Så i morgen tidlig møtes vi klokken åtte sharp, og stikker til skogs, sier de i, ja nettopp, kor.