- Foreldrene tok innersvingen på politikerne

Nyheter

I slutten av januar ble det klart at en samlet foreldregruppe ved Lønset oppvekstsenter ønsket en frivillig avvikling av oppvekstsenteret.

Saken ble i dag behandlet av kommunestyret.

- Første gang det var snakk om nedleggelse av skolen var allerede i 1988. Siden da har det vært mange runder med kamp av foreldrene og mer eller gjenstridige politikere. Men det var foreldrene som tok innersvingen på politikerne. Etter 31 år er det altså over. Innspillet som kom fra foreldrene er positivt og tiden har blitt brukt godt. Avgjørelsen er tatt av de som har kjent dette på kroppen, sier Odd Arne Hoel (Uavh).

Han påpeker at bygget aller helst bør bestå i offentlig leie.

- Vi må lytte til foreldrene

Senterpartiet har ved flere anledninger kjempet for kretsskolene. Ola Husa Risan (Sp) sier at det nå er viktig å lytte til foreldrene.

- Det er veldig synd det som skjer på Lønset. Vi har ikke lykkes med å oppfylle vårt arbeid om å skape liv og røre i kretsene. Vi har kjempet for kretsskolene i mange år, men når foreldrene kommer og sier så klart i fra, så mener vi at det beste er å lytte til foreldrene, sier han.

Liberal praksis

Ordfører Kirsti Welander (Ap) sier at selv om det er faste kretsgrenser i Oppdal, så har det vært en liberal praksis når det gjelder å tillate elever å gå på andre skoler enn kretsen de tilhører.

- Det gjør det veldig uforutsigbart. Og det er nok en av faktorene som har gjort at elevtallet er lavere enn hva det har vært, sier Welander.

Ordføreren sier at saken kom som en overraskelse på henne, da hun fikk vite hva foreldregruppa ønsket.

- Jeg ønsker å rose foreldrene på Lønset, som tok ansvaret som vi ikke klarte å ta. Det står det stor respekt av, sier hun.

- Nå må arbeidsgruppa jobbe for å finne gode løsninger, det er det som er det viktigste nå. Sammen skal man finne gode løsninger for kretsen og Oppdal kommune. Jeg vil gjerne sende et par råd på veien, så får dere velge selv om dere vil lytte til dem eller ikke. Jeg har vært tydelig tidligere på at det ikke er mulighet å etablere enda en privat skole i Oppdal. Jeg synes vi i kommunestyret skal være rause og å gi Lønset krets en starthjelp knyttet til økonomien, sier Welander.

- Et trist utfall

Hans Bøe (V) sier at han er enig i det som har kommet fram og han synes det er trist at skolen nå legges ned.

- Det er et tap for lokalsamfunnet på Lønset. Jeg har ikke særlig god samvittighet på vegne av kommunestyret og hvordan vi har behandlet denne saken, sier han.

Rådmannens tilrådning ble enstemmig vedtatt.