Dømt til fengsel etter at hun kjørte på en 17-åring på Lundamo

En kvinne fra oppdalsregionen er dømt til både fengsel og hun må betale oppreisning.

ULYKKE: Her i Lundamo sentrum ble en 17-åring påkjørt av en bil mens han var i fotgjengerfeltet. 17-åringen ble alvorlig skadet. Man skulle tro at ulykkesrapporten ville fremtvinge tiltak, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Noelia Rojas Rodriguez, TB

Nyheter

Kvinnen i 50-årene ble dømt til 21 dagers fengsel og tap av førerretten i to år, men hun slipper å betale saksomkostninger. Fra før har hun godtatt å betale et oppreisningskrav på 125.000 kroner.

Det vil også bli fremmet et tosifret millonkrav, men det er rettet mot bilførerens forsikringsselskap.

Dommer Eirik Lereim 

 

Var uoppmerksom

I Sør-Trøndelag tingrett forklarte kvinnen i 50-årene at hun hadde hatt blikket festet på et skilt med åpningstidene for Bentes Salong i Lundamo sentrum, og at hun dermed verken så 17-åringen i gangfeltet eller at det var et gangfelt der i det hele tatt. 17-åringen var kommet nesten over gangfeltet da han ble truffet av tiltaltes bil som ifølge forsvareren holdt en hastighet på 35-40 km/t. Sjåføren i bilen som kom imot, så 17-åringen da han kom gående på gangveien og at han stanset foran gangfeltet før han gikk ut i det. Ungdommen bar på en plastpose i hånda fordi han hadde kjøpt seg mat før han skulle ta bussen hjem.


Ulykkessjåfør forklarte at hun så på butikkskilt i stedet for på veien

Et butikkskilt fanget sjåførens oppmerksomhet da hun kjørte på en 17-åring i Lundamo.

 

Varig skadd

17-åringen fikk en alvorlig og varig hjerneskade etter påkjørselen 13. oktober i fjor, og er på en helseinstitusjon. I lang tid lå han på St. Olavs hospital. Han har behov for pleie og assistanse hele tida. Bistandsadvokat Anders Hauge har opplyst til Trønderbladet at det vil bli fremmet et tosifret millonkrav overfor bilførerens forsikringsselskap og et oppreisningskrav på 125.000 kroner overfor bilføreren. Den kvinnelige bilføreren som er fra den sørlige delen av Trøndelag, har erkjent straffskyld og har godtatt å betale oppreisningskravet.

Les også: Krever millionerstatning etter ulykke

Ikke bevisst uaktsom

I tingretten la aktor Harald Sjoner fram påstand om 30 dagers ubetinget fengsel, tap av førerrett i tre år og at kvinnen skulle betale saksomkostninger. Han vurderte samfunnsstraff, men kom fram til at ubetinget fengsel var mest aktuelt. I retten antydet han at kvinnen kan få såkalt lenkestraff slik at hun kan sone hjemme. Forsvarer Torfinn Svanem bad om at kvinnen ble ansett på mildeste måte, og at hun slapp å betale saksomkostninger. Videre sa Svanem at tap av førerrett ikke burde være lenger enn ett år.

- Her har vi ikke noe å gjøre med bevisst uaktsomhet, men med feil fordeling av oppmerksomheten. Vi er enige om at dersom hun i de avgjørende sekundene hadde sett framover, mest sannsynlig ville ha sett fotgjengeren, sa Svanem i sin prosedyre.

Førerkortet til bilføreren ble beslaglagt rett etter ulykka, og kvinnen har vært sykemeldt siden da.