Brakvalg for MDG i skolevalget i Oppdal

MDG er den store vinneren, mens Aps oppslutning stuper.

Ola Vollan fra Oppdal representerte Grønn Ungdom i skoledebatten på OVS. Her er han med mikrofonen, og sammen med f.v. Marit Voldsund Fjeldvær (Sosialistisk Ungdom), Håkon Einarsve (AUF) og Sondre Aarflot Saksvik (Senterungdommen).  Foto: Jan Are Melgård

Nyheter

Miljøpartiet De Grønne kan juble etter skolevalget på Oppdal videregående skole. MDG fikk hele 18,7 prosent av stemmene, en framgang fra 5,1 prosent for to år siden og 3,2 prosent for fire år siden.

20192017

Rødt

SV

Ap

SP

MDG

KrF

V

H

FrP

Andre

3,4

7,2

23,0

20,4

18,7

3,8

5,5

10,6

3,8

3,4

3,0

7,2

38,3

17,9

5,1

3,4

4,3

11,1

6,0

-


Det ble avgitt 235 stemmer i skolevalget ved OVS, det er en deltakerprosent på 71,7.

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet ved skolevalget i Oppdal, med en oppslutning på 23,0 prosent. Det er imidlertid en tilbakegang på 15,3 prosentpoeng i forhold til skolevalget for to år siden.

Tallene fra skolevalget er publisert av Norsk senter for forskningsdata (NSD), som er nasjonal arrangør av skolevalget. Utdanningsdirektoratet har det overordnede ansvaret. Flere detaljer om resultatet i Oppdal og andre skoler kan du se på skolevalg.nsd.no.

Klar seier til Arbeiderpartiet i skolevalget

Stemmene fra skolevalget ved Oppdal videregående skole er telt opp. Dette sier Kristian Torve (Ap) og Iver Vammervold (V) om resultatet.


Skolevalg

Welander størst på sin egen skole

Ap vant skolevalget ved Oppdal videregående skole.

 

Ap soleklar vinner på landsbasis

Arbeiderpartiet er skolevalgets vinner med 26,6 prosents oppslutning på landsbasis. Høyre er nest størst med 12,9, mens MDG går kraftig fram og får 10,8 prosent. Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg før stortingsvalget i 2017. Høyre fikk en oppslutning på 15,1 prosent den gang.

– De unge vil ikke ha kommersialisering i eldreomsorgen, skattekutt og økte forskjeller, sier leder Ina Libak i AUF til NTB.

Sterkt framgang for MDG og V

MDG går kraftig fram med 4 prosentpoeng fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent.

Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent. Det er høyere enn partiet noen gang har oppnådd.

– Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9 (-0,8), SV 9,9 (-0,1), Sp 8,0 (+1,3), KrF 2,3, (-0,8), Frp 8,2 (-2,2) og andre partier og grupper 6,2.

Svakt for Høyre

– Jeg tror nok at Arbeiderpartiet kommer til å se dette som et positivt resultat. De har jo hatt en del målinger hvor de har ligget lavt, særlig i byer som Oslo, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo.

Aardal påpeker samtidig at Høyres resultat er lavt.

– Du må tilbake 2005 for å få et svakere resultat ved skolevalget, sier valgforskeren.

MDG har på sin side en sterk vekst sammenlignet med skolevalget i 2017. Også Venstre og Senterpartiet går fram sammenlignet med forrige skolevalg, påpeker han.