- Styrke og balanse er viktig for bedre livskvalitet

Søker flere instruktører til «Sterk og stødig».

Treningsgruppa «Sterk og stødig» er ei treningsgruppe for seniorer og som driver med forebyggende trening i et prosjekt som er utarbeidet av NTNU i samarbeid med Helsedirektoratet. Per nå er det to grupper i Oppdal, men fortsatt er flere på venteliste.   Foto: Katrine Silseth Naas

Nyheter

Treningsgruppa «Sterk og stødig» er ei treningsgruppe for seniorer og som driver med forebyggende trening i et prosjekt som er utarbeidet av NTNU i samarbeid med Helsedirektoratet. Etter at Oppdal kommune la ut påmelding i høst, så fikk de inn mange påmeldinger.

- Vi var så heldig at vi fikk med oss de pensjonerte fysioterapeutene i kommunen. De kurset seg i vår, så nå har vi tre frivillige instruktører. Men vi ønsker oss flere, sier Ambjørg Håker, frisklivskoordinator i Oppdal kommune til Opdalingen.

Flere på venteliste

Da de først åpnet påmeldingen til dette, fikk de inn over 50 påmeldinger fra folk som ville være med som deltakere. De startet opp den første gruppa i september og gruppe nummer to i november.

- Enda har vi folk på venteliste. Vi ønsker å starte opp flere grupper, men da er vi avhengig av flere instruktører, sier hun.

Ambjørg Håker håper å få med flere instruktører, slik at de kan få til flere grupper av «Sterk og stødig».  Foto: Katrine Silseth Naas

 

I dag møtes gruppene en gang i uken.

- Vi har en visjon om å få det ut i grendene etterhvert, slik at det blir mer tilgjengelig i nærområdet hvor folk bor, sier Håker.

I Rennebu har de fått prosjektet forankret i kommunen og er i oppstartsfasen med et likt opplegg som Oppdal har. Håker forteller at de også er på utkikk etter instruktører.

Håker sier at de som har lyst å melde seg som instruktører, må være med på et todagers-kurs. Det er også en tredje dag med oppfølging.

- Etter kursene vil det bli jevnlig oppfølging av fysioterapeutene i kommunen i både Oppdal og Rennebu, sier hun.

Fallforebyggende trening

Det er forsket på at styrke og balanse er viktig i fallforebyggende trening. Treningsgruppa «Sterk og stødig» har trening en time en gang i uka. I løpet av den timen er de innom både oppvarming, litt kondisjon, men med hovedvekt på styrke og balanse.

Ingvild Vikan er en av de tre instruktørene som har ansvar for en gruppe i dag. Hun forteller at dette er en bevisstgjøring på at balansen er ferskvare og at man må legge inn aktiviteter og balansetrening i hverdagen for å opprettholde fremgangen.

- De fleste fallulykker skjer i hjemmet og derfor er det viktig med fallforebyggende tiltak, som også er en bevisstgjøring i hverdagslivets gjøremål, sier Vikan.

Vikan sier at balansetreningen er viktig i aldersgruppen fra 65 år og oppover.

- Denne treningen kan være med på å utsette behovet for hjelp så lenge som mulig og å bedre livskvaliteten og evnen til å klare seg selv. Dette er vinn-vinn for alle parter, sier Vikan.

Håper å få til kurs i Oppdal

- Hvem kan melde seg som instruktører?

- Hvem som helst kan i utgangspunktet melde seg, men det viktigste er at man har en interesse for det og at man har lyst å lede en gruppe. Gruppene møtes en gang uka på dagtid og følger skoleruten, sier Håker.

I dag må man helt til Trondheim for å være med på et slikt sertifiseringskurs. Håker sier at de nå jobber med å få til kurs i Oppdal og at man kan samarbeide med Rennebu og andre nærliggende kommuner om å få til kurs.

- At vi fortsatt har venteliste etter to grupper, sier noe om hvor etterspurt dette tilbudet har vært, sier hun.

- Når prosjektperioden er over, så er det tenkt at dette skal gå av seg selv med støtte av fysioterapeuttjenesten i kommunen, sier Håker.