SSB: Stadig flere folk i byene – distriktskommuner taper

Byene og områdene rundt vil få sterk befolkningsvekst framover. Men mange distriktskommuner vil oppleve fallende folketall, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samlet sett vil befolkningen vokse med 11 prosent fram til 2050, viser de regionale framskrivingenes hovedalternativ ifølge SSB.

Men befolkningsveksten er svært ujevnt fordelt geografisk.

– Viken er ventet å vokse med over 18 prosent, mens Nordland krymper med 1,6 prosent. Omtrent 60 prosent av alle kommunene er forventet å vokse, og 20 prosent har særlig høy vekst på over 15 prosent. 140 kommuner er derimot forventet å få nedgang i folketallet, sier SSB-forsker Sturla Løkken.

NTB

SSB: Stadig flere folk i byene – distriktskommuner taper

Byene og områdene rundt vil få sterk befolkningsvekst framover. Men mange distriktskommuner vil oppleve fallende folketall, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samlet sett vil befolkningen vokse med 11 prosent fram til 2050, viser de regionale framskrivingenes hovedalternativ ifølge SSB.

Men befolkningsveksten er svært ujevnt fordelt geografisk.

– Viken er ventet å vokse med over 18 prosent, mens Nordland krymper med 1,6 prosent. Omtrent 60 prosent av alle kommunene er forventet å vokse, og 20 prosent har særlig høy vekst på over 15 prosent. 140 kommuner er derimot forventet å få nedgang i folketallet, sier SSB-forsker Sturla Løkken.

NTB

Utrykningspolitiet: 93 prosent færre kontrollert for promille i sommer

I juni og juli i år kontrollerte Utrykningspolitiet 7.043 sjåfører i ruskontroller. Det er 93 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Det viser tall NRK har fått tilgang til. I fjor ble 106.311 sjåfører kontrollert for rus i juni og juli.

– Nå sjekker vi kun der vi har grunn til å tro, eller der det er mistanke om rus inne i bildet. Derfor er det en voldsom tilbakegang i antall kontrollerte, sier assisterende UP-sjef Steven Hasseldal.

Tilfeldige promillekontroller langs veien ble stanset da koronatiltakene ble iverksatt i mars. Fem måneder senere gjennomfører fortsatt ikke politiet tilfeldige promillekontroller.

I de to sommermånedene i år har Utrykningspolitiet tatt 435 personer for ruspåvirket kjøring. Det er 14 prosent færre enn de 503 som ble tatt i samme periode i fjor.

Hesseldal sier de fortløpende vurderer om de skal gjenoppta de tilfeldige promillekontrollene igjen i lys av smittesituasjonen.

Fredrik Borchgrevink Lange

Færre søker seg til lærerutdanningen

Til tross for rekordhøye søkertall til høyere utdanning, er det en stor nedgang i antall personer som søker seg til lærerutdanningene.

Søketallene på barnehagelærerutdanningene har også gått kraftig ned, skriver Klassekampen.

Begge utdanningene har tradisjon for å ha en stor overvekt av kvinnelige søkere.

– Det er oppsiktsvekkende at både barnehagelærer- og lærerutdanningen har hatt fall i tallet på søkere. Jeg tror jentene har fått nok av dårlige arbeidsvilkår og lav lønn, sier Karl Øyvind Jordell, professor emeritus i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, til avisen.

Det var i år 1.148 færre søkere som valgte en type lærerutdanning som sitt førstevalg. Det betyr en nedgang på 8,1 prosent. Nedgangen var på 7,3 prosent for barnehagelærerutdanningen.

– Vi er kommet dit at vi må sette større fokus på lønnsforhold. Femåring lærerutdanning kan også muligvis være avskrekkende på noen søkere, sier Jordell.

En annen kvinnedominert utdanning som scorer dårligere, er sykepleierutdanningen. Selv om utdanningen har en øking i antall søkere, er denne mindre enn den generelle økningen i søkere til høyere utdanning.

NTB

9.038 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 10

Det var ved midnatt registrert 9.038 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på ti tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen også på ti tilfeller siden det forrige døgn ikke ble registrert noen nye smittetilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt ti personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag registrert 255 døde som følge av sykdommen.

NTB

Raja etter møte med NFF: Ber helsemyndighetene vurdere fotballens breddeprotokoll

  Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

- Jeg skrev i et brev til idretten at de måtte lage en protokoll for gjenåpningen. Den har jeg nå fått og bringer den over til helsemyndighetene. De gjør en vurdering av den protokollen og hva som er helsemessig mulig å få til, sier Raja til NTB.

Kulturminister møtte idrettspresident Berit Kjøll og fotballpresident Terje Svendsen til samtaler om oppstarten av breddeidretten fredag.

- Jeg opplever god dialog med Kjøll og Svendsen. Det har vi hatt hele tiden og bygger videre på det i dag. Jeg er glad for å høre at idretten vil spille på lag og at idrettstoppene tar sitt samfunnsansvar.

Nytt møte 10. august

Raja opplyser at det ikke vil bli noe nytt møte mellom dem og helseminister Bent Høie (H) før 10. august. Han understreker at det er helsemyndighetene som vurdere mulighetene for åpning av breddeidretten.

- Jeg kommer ikke til å legge noe politisk press på helsemyndighetene i denne saken, men vi kan be de om å gjøre en ny vurdering. Det gjør vi nå, sier Raja.

Det er fotballpresident Terje Svendsen glad for.

- Vi har tatt ansvar og er berettet til å ta større ansvar, blant annet gjennom at vi har utarbeidet protokoller for en eventuell oppstart av breddeidretten og også utarbeide «e-læringsopplegg» for å sertifisere klubbene som skal starte opp. Vi er veldig glad for at kulturministeren vil ta tak i de protokollene som er oversendt, og sende de videre til helsemyndighetene for vurdering, sier Svendsen til NTB.

- Nå håper vi at vi får en tilbakemelding på protokollene, og at det kan bidra til at vi kan komme i gang tidligere.

- Ikke vond vilje

Raja har flere ganger understreket at han ikke vil bruke «ett sekund» på å formidle videre et eventuelt klarsignal til ytterligere åpning av idretten når det måtte foreligge fra helsemyndighetene.

- Jeg opptatt av å åpne opp mest mulig raskest mulig. Det understreket jeg i møtet, sier kulturministeren.

Raja, som understreker at dette handler om all breddeidrett, ikke bare fotball, er glad for at Kjøll og Svendsen er tydelig på at dette er en samlet avgjørelse fra hele regjeringen.

- Det er ikke av vond vilje vi har holdt igjen. Det handler om de enstemmige rådene fra (Bjørn) Guldvog, (Espen Rostrup) Nakstad og (Camilla) Stoltenberg, sier Raja med henvisning til helsetoppene i Helsedirektoratet og FHI.

- Vi åpner næringslivet, kollektivtrafikken og reiseliv. Vi ønsker å se hvordan det går samlet sett. Vi har ingen vaksine eller behandlinger, sier Raja.

Konstruktivt

Svendsen sier at dagens møte var godt og konstruktivt.

- Vi fikk lagt fram synspunktene våre samtidig som vi hadde forståelse for myndighetenes bekymring for oppblomstring av smitten, som ble fremført av statsråden. Vi fikk også større forståelse for smittevernet som ligger til grunn for om man kan åpne breddeidretten eller ikke, sier fotballpresidenten.

Også idrettspresident Berit Kjøll er godt fornøyd etter møtet.

- Jeg har stor forståelse for frustrasjonen og utålmodigheten fra den delen av breddeidretten for voksne som ennå ikke har kommet i gang, men jeg opplever en kulturminister som jobber målrettet for idrettens beste og som står klar til å trykke på den grønne knappen for resten av breddeidretten så snart helsemyndighetene gir et klarsignal for dette, sier Kjøll i en pressemelding.

NTB

Den laveste renten i Lånekassen noensinne

Den flytende renten i Lånekassen settes ned til 1,539 prosent fra 1. september, noe som er den laveste flytende studielånsrenten noensinne. Dette er 0,62 prosent lavere enn dagens nivå. Siden mars har den flytende renten gått ned fra 2,599 prosent, opplyser Lånekassen.

Sist den flytende renten var på et tilnærmet nivå, var i 2016 da den i en periode lå på 1,756 prosent.

Renten i Lånekassen baseres på beregninger fra Finanstilsynet ut fra et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene på boliglån i markedet og fastsettes seks ganger i året.

NTB

Raja møter fotballforbundet fredag

Kulturminister Abid Raja skal møte NFF for å diskutere oppstart av breddefotball fredag.   Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Møte vil foregå på telefon, skriver statsråden på Twitter torsdag. Kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen i NFF bekrefter dette til NTB.

Møte kommer i stand etter at fotballforbundet tirsdag etterlyste å få møte Raja allerede i juli.

I utgangspunktet var det ikke berammet noe nytt møte mellom myndighetene, NFF og Norges idrettsforbund før 10. august. Det reagerte NFF på at er for sent.

Onsdag svarte Raja med å invitere fotballforbundet til møte i Bremanger i Vestland torsdag. NFF responderte med at de ønsket et digitalt møte. Det møte blir altså fredag.

Helsemyndighetene avgjør

– Vi ser fram til prat. Det viktigste for oss er å få diskutere våre konkrete tiltak for å få til åpning 1. august. Digitalt møte sikrer også at relevante aktører fra helsemyndighetene kan være med, som du har sagt er det de som må vurdere åpning, skriver Norges Fotballforbund som svar til Rajas tweet.

Kulturministeren fortalte NTB onsdag han ikke vil bruke «ett sekund» på å formidle videre et eventuelt klarsignal til ytterligere åpning av idretten når det måtte foreligge fra helsemyndighetene.

– Det er ikke kulturministeren som sitter på en rød, gul og grønn knapp. I dette tilfellet er det helsemyndighetene som har gitt et entydig råd til regjeringen om å ikke åpne opp for mer, sa Raja onsdag.

Én-meterregelen

I et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad onsdag, signert Raja og helseminister Høie, gis breddeidretten få forhåpninger om snarlig oppstart. Der henvises det til at fagmyndighetene igjen vil vurdere saken først 1. september, og at det ikke blir aktuelt å gi unntak for énmetersregelen også for voksne i breddeidretten.

«Da vil én-meterregelen i realiteten ikke gjelde lenger. Ja, vi er også bekymret for at voksne bryter én-meterregelen når de er ute på byen for å ta seg noen pils en fredagskveld, men de har ikke fått unntak fra én-meterregelen», skriver de to statsrådene.

NTB

Utsatt kretsårsmøte for Samemisjonen gjennomført på Berkåk

Mjuklia Gjestegård var stedet der Samemisjonens storsamling i Trøndelag krets ble holdt forrige helg.   Foto: Øyvind Fonn

Samemisjonens storsamling i Trøndelag krets var først berammet til april, men måtte utsettes grunnet koronasituasjonen. Forrige helg fikk man endelig gjennomført arrangementet, med Mjuklia Gjestegård på Berkåk som arrangørsted.

- Tidligere kretssekretær i Møre og Romsdal krets, Ove Aksnes, var taler de to stevnedagene. Han talte om det som skjer nå i endens tid, at Gud har kontroll og om misjonsoppdraget der det enkelte mennesket er viktig i Guds plan. På søndag var temaet knyttet til Guds kraft hvor nytt liv spirer fram under Guds ord og Åndens virkning, skriver styreleder i Trøndelag krets, Øyvind Fonn i en mail til Opdalingen.

Kristin Bekkevold og Kari Hellstrøm fra Rennebu medvirket også under arrangementet. I tillegg bidro Jens Malum, som er fast årsmøtesanger med sang akkompagnement av Ingvild Sandrød.

Parallelt med formiddagsmøtet på Berkåk, var det gudstjeneste i Den lutherske kirken i Murmansk. Herfra ble det overført bilder og videosnutter til forsamlingen på Berkåk. Dette var menighetens andre gudstjeneste, etter lettelse av Covid-19-restriksjonene i Russland.

Totalt var omtrent 50 personer innom Mjuklia lørdag og søndag.

- Arrangementet var et viktig håndslag til leirstedet som hadde hatt store tap som følge av nedstengningen de siste månedene. Kretsmøtet fungerte også som en start på gjenåpningen av offisiell møtevirksomhet i Trøndelag krets. For noen var dette de første møtene de har deltatt på, på lenge. Og flere gav uttrykk for at det var godt å samles i misjonsfellesskapet Trøndelag krets og kjenne på den gode samhørigheten, skriver Fonn videre i mailen.

Kretsarbeidet vil det neste året bli ledet av det nye styret bestående av Ida Alte, Marit Grøtte Børnes, Øyvind Fonn, Kenneth Kiplesund og Ingrid Anne Sugarden Storø.

Koronaledigheten mer enn halvert i Trøndelag

58 prosent færre er nå helt arbeidsledig i Trøndelag siden den historisk høye ledigheten i mars. I månedsskiftet mars/april var arbeidsledigheten på et historisk toppunkt i Norge. 24. mars var 23.741 personer registrert som helt arbeidsledig i Trøndelag. Dette som en direkte årsak av koronapandemien og nedstengingen av landet for å begrense smitteutbruddet. Nå er andelen helt ledige redusert med 58 prosent, ned til 9.922 personer. 

-Situasjonen i arbeidsmarkedet for siste del av mars og starten på april var svært dramatisk. De siste ukene har vi sett en positiv utvikling. Vi har 13.000 færre arbeidssøkere nå enn for drøye to måneder siden. Og andelen helt ledige er mer enn halvert. Det betyr at mange er tilbake i jobb før sommeren, helt eller delvis, noe som er svært positivt, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum. 

I uke 26 er det registrert 9.922 helt ledige i Trøndelag. Dette er en nedgang på 604 personer sammenlignet med forrige uke. Antallet delvis ledige er 10.709. Dette er 545 færre enn forrige uke. I tillegg er det registrert 739 arbeidssøkere på tiltak (ned med 140). Andel helt ledige av arbeidsstyrken er på 4,0 prosent, mens andelen delvis ledige er 4,3 prosent. 

Kommuneoversikt: 

  • Oppdal 3,7 prosent
  • Rennebu 2,5 prosent
  • Midtre Gauldal 2,1 prosent
  • Melhus 4,1 prosent
  • Orkland 3,3 prosent
  • Trondheim 4,4 prosent

Politiet bruker lenger tid på å rykke ut til hendelser

Politiets responstid har økt siden nærpolitireformen ble innført i 2016. For større byer er responstiden lik, mens den har økt i mindre byer og tettsteder.

I første tertial rykket politiet ut på 5.707 hasteoppdrag, men ifølge nye tall fra Politidirektoratet , sliter politiet med å oppfylle sine egne nasjonale krav til responstid, med unntak av byer med over 20.000 innbyggere.

Responstiden er tiden det tar fra politiet mottar melding om en hendelse til første politienhet er på stedet.

Politiets tall for responstid fra januar og ut mars viser at de nådde målet om å være framme på stedet innen 11 minutter i 80 prosent av oppdragene.

I tettsteder med mellom 2.000 og 19.999 innbyggere var politiet framme etter 20 minutter i 80 prosent av tilfellene, ett minutt mer enn målet. I tettsteder med under 2.000 innbyggere og øvrige områder kom politiet fram innen 32 minutter i 80 prosent av oppdragene. Her var målet 30 minutter.

I 2016, året etter at politireformen ble innført, var responstiden 11 minutter i de største byene, 19 minutter i tettsteder med mellom 2.000 og 19.999 innbyggere og 29 minutter i tettsteder under 2.000 innbyggere.

– Vi jobber med å identifisere tidsbruk i de ulike tidsintervallene gjennom et oppdrag for å sette inn tiltak på riktig sted. Tiltakene for reduksjon i responstid omfatter bedre styring av ressursene, effektive og gode arbeidsrutiner og økt kvalitet i meldingsmottak på operasjonssentral, sier seksjonssjef Elisabeth Rise i Politidirektoratet i en kommentar til NTB.

NTB

Jerver avlivet i seks fylker

I alt 49 jerver, 21 av dem valper, ble i vår avlivet i ekstraordinære uttak av Statens naturoppsyn i seks fylker for å forhindre tap av husdyr og tamrein.

28 voksne jerver og 21 valper ble avlivet av Statens naturoppsyn (SNO) i vår, opplyser Miljødirektoratet mandag.

– Det er lagt ned en betydelig innsats i overvåking og uttak av jerv. Vi har prioritert å ta ut dyr som holder til i beiteprioriterte områder hvor jerv har gjort skade tidligere eller skadepotensialet er stort, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

NTB

Nytt folkemøte om anleggsarbeid på E6

Nye Veier arrangerer et folkemøte om E6-arbeidet mellom Ulsberg og Vindåsliene tirsdag 23. juni.

Temaet for møtet er den kommende anleggsfasen og hvordan det vil påvirke trafikken og de som bor i området. Representanter fra Nye Veier, FCC Construcción, Johs J. Syltern og Rambøll vil være til stede.

Det jobbes med muligheten for å arrangere et fysisk møte i kultursalen på Berkåk. Av smittevernhensyn blir det forhåndspåmelding og et tak på maks 100 deltagere. Det kan hende at møtet må avholdes digitalt, men tidspunktet for møtet vil uansett bli det samme. Dette opplyser Nye Veier på Facebook.

Trønderne er blitt sykere i virustida

Sykefraværet i Trøndelag for første kvartal er sterkt preget av koronapandemien. Dette til tross for at det første tilfellet med sykmelding grunnet korona i Trøndelag ble registrert først i uke 11 (9. mars), ifølge en pressemelding fra NAV Trøndelag.

— Totalt antall sykefraværstilfeller i Trøndelag de tre første månedene av året er 53 737. Av det skyldes 1 763 koronadiagnose eller mistanke om dette. Tre uker med korona gir oss dermed et forvarsel om at pandemien, vil sette et stort avtrykk i sykefraværsstatistikken for 2020, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum. 

Det er høyest sykefravær innenfor salgs- og serviceyrker med 8,6 prosent. Fraværet er spesielt høyt blant kvinner i disse yrkene med 10,1 prosent. Fraværet øker imidlertid mest blant håndverkere, fra 7,3 prosent i fjor til 9,5 prosent i år.  

Sykefraværet er fortsatt høyest innenfor helse- og sosialtjenester med 9 prosent.

— Men den største økningen i sykefraværet samlet sett for næringer ser vi innenfor omsetning og drift av fast eiendom. Her økte sykefraværet fra 4 prosent i første kvartal i fjor til 5 prosent i år, sier Wigum. Målt i tapte dagsverk er det muskel- og skjelettlidelser, og psykiske lidelser som omfatter flest. 


Kommuneoversikt (legemeldte fravær i prosent av avtalte dagsverk): 

Oppdal: 6,2

Rennebu: 6,8

Trondheim: 5,8 prosent

Trøndelag: 6,3

Rovdyrforslag fikk ikke flertall i Stortinget

Fire Sp-representanter har foreslått at det skal kunne skytes rovdyr i og i tilknytning kalvingsområdene til tamrein. Forslaget ble nedstemt i Stortinget.

De fire viste til en krevende situasjon for beitenæringen, med en hard vinter og tap av reinkalver til rovdyr.

Ved hjelp av Frp og Ap ble det flertall for å hurtigbehandle forslaget i Stortinget før sommeren. Men da det ble behandlet, fikk det ikke flertall, opplyser en skuffet Sandra Borch (Sp) – som var blant forslagsstillerne.

I det såkalte Dok 8-forslaget trekker Sp-representantene fram skaden som bjørn, jerv og ørn gjør.

NTB

Konsert med Oppdal spellmannslag

Onsdag 17. juni inviterer Oppdal spellmannslag til konsert i Storsalen ved Oppdal kulturhus. Konserten har et tak på 200 publikummere, men den strømmes også direkte på nett for de som eventuelt ikke klarer å få tak i billetter.

- Vi ble spurt av kulturhuset om vi ønsket å holde konsert hos dem, som en i rekken av konserter som strømmes live på internett, i tillegg til at det er plasser i salen, sier musikalsk leder i spellmannslaget, Andreas Bjørkås, i en pressemelding.

Oppdal spellmannslag har eksistert helt siden 1959 og sitter på en rik historie. Laget feiret 60-årsjubileum i 2019.

På konserten vil laget spille musikk komponert av Andreas Bjørkås, Gunnar Bjerkås og Ronny Kjøsen. I tillegg vil det fremføres tradisjonelle slåtter fra Oppdal. 

Nye Veier arrangerer folkemøte om E6

10. juni holder Nye Veier folkemøte for E6-strekninga Ulsberg-Vindalsliene. I likhet med folkemøtet Nye Veier holdt for E6 Melhus, blir møtet digitalt (Teams). Det innebærer at en kan sitte hjemme i stua og følge med på folkemøtet. Det er mulig å stille spørsmål underveis i møtet eller sende inn spørsmål på forhånd på e-post til Nye Veier. Nye Veier anbefaler dem som vil stille spørsmål, om å gå til selskapets nettside for å få informasjon om hvordan dette kan gjøres.

Det er Nye Veier, FCC Construcción, Johs. J. Syltern og Rambøll Norge som inviterer til folkemøtet, og tema i folkemøtet er reguleringsplanarbeidet for E6 Skogheim-Fossum og deponiområdet på Garli.

Gunn Heidi Nakrem