En noe annerledes påske

For mange er ordet påske synonymt med ski, påskesol og fjellturer, for andre betyr påska alkohol og festing til langt på natt, men for en annen gruppe mennesker er det data, musikk og gaming som gjelder.

Cosplay er en sammentrekning av ordene costume og play (kostyme/drakt og spill)

ONGDM

Hver påske arrangeres verdens nest største datatreff The Gathering i Vikingskipet i Hamar, i år var det rundt 5500 deltagere der, inkludert flere oppdalinger. Opdalingen har fått en av deltakerne, Tobias Ørstad, til å rapportere fra arrangementet.

The Gathering ble arrangert for første gang i påsken 1992 og har blir arrangert hver påske siden. Det første The Gathering ble holdt i Skedsmohallen i Lillestrøm, men i årene etter ble arrangementet flyttet fra år til år, på grunn av problemer med å huse alle deltagerne. I 1996 falt til slutt valget av lokale til Vikingskipet i Hamar, hvor The Gathering har vært siden.

The Gathering er et såkalt datatreff, men The Gathering er samtidig så mye mer enn det. Hver kveld under treffet avholdes det konserter på hovedscenen, hvor det i år var selveste Broiler som hadde åpningskonserten. Det er også et fokus på det kreative under The Gathering, og det holdes konkurranser og foredrag innen flere kategorier, som for eksempel grafisk design, animasjon, koding og cosplay.

Cosplay

Cosplay er kanskje et uttrykk som vil være ukjent for mange. Cosplay er en sammentrekning av ordene costume og play (kostyme/drakt og spill), og er kunsten å kle seg ut som en rollefigur eller karakter som ofte er fra populærkulturen samtidig som later som man er karakteren, altså et slags rollespill. Cosplay har blitt en kultur som er viktig for mange, og også på The Gathering er det mange som cosplayer. Årets cosplaykonkurranse ble vunnet av Anne Torstensen (Ibelinn Cosplay) som cosplayet karakteren Aloy fra det kommende spillet “Horizon Zero Dawn”.

Mer enn data

I tillegg til de nevnte konsertene og konkurransene er det mye rart man kan finne på å gjøre. Rundt om i Vikingskipet er det flere stander og butikker man kan besøke. Digital Impuls og QPAD solgte datautstyr, men det var også muligheten for å kjøpe popkorn og slush hos popkornfabrikken, eller å kjøpe T-skjorter hos nerdeportalen.

Om man var lei av å spille på plassen sin kunna man også hoppe i sofaen og ta en match Super Smash Bros, eller gå til sør enden av skipet hvor det var flere flipperspillmaskiner man kunne prøve ut. Det var også muligheter for å prøve seg på sumobryting eller klatring i tårn. Det var alltids noe å gjøre.

Det er også verdt å nevne at ble slått verdensrekord i quizspillet Kahoot, hvor over 1100 deltagere ble med. Jeg ble også ganske så fornøyd med en 14. plass.

Hyller er et viktig konsept på The Gathering. Deltagere blir tildelt en plass på 80x60cm, og for flere blir det i minste laget, så derfor bygger mange i høyden med store hyller for å plass til PC, drikke og alt annet man måtte tenke på å ta med seg.

Gaming

Selv om det er mye som skjer på The Gathering hvert år, så skal man nok ikke legge skjul på at gaming er det viktigste for mange som drar dit, meg selv inkludert. Det er ikke det samme å sitte i kjelleren sin foran PC-en, som å sitte inne i Vikingskipet omringet av over femtusen likesinnede og høre musikken drønne rundt seg. Det er en følelse som bare må oppleves.

Det er jo også noen som ønsker å ta det hele et steg lenger, for som nevnt er det jo flere konkurannser som arrangeres, og dette inkluderer turneringer i spillene League of Legends, Rocket League, DotA 2, Starcraft 2, Hearthstone, Counter Strike: Global Offensive og Minecraft. Det var påmelding for alle turneringene og det var store premierer som ventet vinnerne, lagene som kom på første plass i League of Legends, DotA 2 eller Counter Strike: Global Offensive tok med seg hele 15000 kroner hjem. Flere av matchene ble spilt live foran publikum på spill-scenen, sponset av Elkjøp.

Oppdalinger på The Gathering

Det var flere oppdalinger på The Gathering, blant annet møtte vi Tore Skjøtskift og Iver Skjøtskift.

-Det har vært veldig bra, og jeg har hatt det gøy. Jeg synes arrangementet har levd opp til forventningene. Jeg er spesielt fornøyd med det som skjedd på hovedscenen, sier Iver. Dette var hans første The Gathering.

-Det har vært skikkelig god stemning og bra konserter, mener Tore. Også han er fornøyd med sceneinnslagene. Det har blitt mye pizza, og også mye brus og energidrikke. Totalt sett synes jeg det er bedre i fjor, jeg savner likevel Kim Daniel Sannes, som var konferansier i 2013 og 2014.

De to guttene sitter rett ved hovedscenen, og på enden av raden deres har også noen tatt med seg et spesielt stort musikkanlegg som høres nesten gjennom hel skipet. Jeg spurte dem om hvordan lydnivået var.

-Det har vært litt både og, det har vært høyt, men også litt for høyt noen ganger, svarer Tore.

Bra opplevelse

The Gathering har vært en bra opplevelse, det er virkelig god stemning inne i skipet og de folkene jeg har pratet med har vært hyggelige. Selv om det har vært noen angrep mot internettet, har arrangøren likevel klart å levere et kraftig nett som jeg egentlig ikke har hatt noe problem med.

Sceneinnslagene i år har gode, selv om det mangler noe som egentlig er minneverdig. Da jeg var her i fjor hjalp virkelig Kim Daniel Sannes som konferansier på stemningen, ettersom han virkelig var med å lage liv, noe som dessverre kanskje manglet litt.

Alt i alt var min opplevelse på The Gathering virkelig god, og jeg vil anbefale alle med en interesse for data eller LAN og ta turen. Det ble lite soving, og mye gaming, men det var vel kanskje egentlig ikke noe sjokk?