Sommermat

Ferietid er grilltid, men selv om det har kommet et og annet regndrypp, er det fortsatt så tørt at ethvert lokalt brannvesen med respekt for seg selv er nødt til å si nei. Det blir simpelthen ikke snakk om grillkos med det første. Sånn er det bare.

Men mat må vi ha på tur, så her trengs det planlegging for å unngå svett ost og leverpostei med skorpe på tørt brød.

Kyllingwrap – som egentlig er en supergod kyllingsalat pakket inn i lefse – er en av veien du kan gå. Så lenge du klarer å snike mest mulig smak inn i hver enkelt del av wrapen, er det ingen som kommer til å savne grillrøyken.

Først og fremst lønner det seg å velge noe annet enn kyllingbryst. Ikke sånn å forstå at det er noe galt med kyllingbryst, men la oss være ærlige: Det smaker ikke så mye av det. Stort sett alt filetkjøtt er litt tamt i smaken, så denne gangen velger jeg lårkjøtt. Kyllinglår har fått litt mer struktur av å jobbe, smaker litt mer og er enkelt å steke uten at det blir tørt. Vinn-vinn, med andre ord. Beinet fjernes før turen, siden kjøttet renses og deles før det pakkes i lefse.

Og når vi snakker om lefse: Det vanlige er å lage wraps med tortillalefser, men det skal så lite til før de blir tørre og vokser i munnen mens du prøver å tygge dem. Så lenge det finnes vanlig, norsk potetlefse i butikken, bør det være førstevalget ditt. En fersk og myk potetlefse, rullet rundt alt som er godt, er uendelig mye bedre.

Disse wrapsene har ingen dressing, siden det vil bli noe fryktelig griseri, men har i stedet fått et strøk kremost med smak. Pepperost er førstevalget, men alt fra ost med naturell smak til appelsin eller paprika gir den lille, ekstra smaken som gjør det mer spennende. Ostelaget hjelper også til med å holde innholdet på plass i lefsa, samtidig som det sørger for at det ikke smaker tørt.

For å unngå at maten ruller seg opp og sprer seg i hele piknikkurven, lønner det seg å pakke hver rull stramt inn i matpapir. Gi dem gjerne også en hyssingstump rundt for å være helt sikker. Lenge til dere skal spise? Du klarer trolig ikke å vente så lenge, siden du vet hva du har å glede deg til, men hvis du pakker kyllingwrapsene sammen med iskalde drikkeflasker, så unngår du i det minste at maten svetter lite mye som du forhåpentligvis gjør i sommervarmen.

KYLLINGWRAP

(4 porsjoner)

600 g kyllinglår

1 pk. lefser

1 eske smøreost med pepper

1 rødløk

3 tomater

1 avokado

½ agurk

4 vårløk

et par håndfuller rucola

saften av 1 sitron

Stek kyllinglårene i varm stekepanne med litt olje, salt og pepper. Sett gjerne hele pannen i stekeovnen de siste minuttene for å sikre at kjøttet er gjennomstekt helt inn til beinet uten at det samtidig blir tørt. Avkjøl.

Del avokado, tomater og løk i skiver og press over litt sitronsaft. Skjær agurken i staver og del vårløken i mindre biter. Legg lefsene utover kjøkkenbenken og smør med pepperost. Hvis osten har fått stå utenfor kjøleskapet en liten stund for å bli mykere, klarer du å smøre den på uten samtidig å rive lefsene i fillebiter.

Rens kyllingen og del kjøttet i små biter. Fordel kylling og grønnsaker på lefsene, rull sammen til faste ruller og rull dem så stramt inn i matpapir. Bind gjerne en hyssing rundt for å sikre at rullene ikke åpner seg.

NULL BEGRENSNINGER: Bruk vanlig potetlefse og fyll med akkurat det du vil. Kyllinglår, masse grønnsaker og litt smøreost i en rull sørger for at du ikke trenger å bryte grillforbudet på tur.