Sende tips på SMS til Opdalingen?

25 år siden verdens første SMS.

Eksempel på tekstmelding i form av SMS i 2004.  Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Siste nytt

Ved hjelp av noen tastetrykk kan du sende et stort eller lite tips, til og med video eller bilder til vår tipstelefon 992 75 900. For 25 år siden var det helt utenkelig.

«God jul», sto det på Richard Jarvis' mobiltelefon Orbitel 901 den 3. desember 1992. Han hadde nettopp mottatt verdens første SMS fra ingeniøren Neil Papworth.

Papworth var ansatt som programvareutvikler i et selskap i Reading i Storbritannia. Selskapet prøvde å utvikle en metode som gjorde det mulig å sende tekstmeldinger til sin kunde Vodafone UK.

Som del av dette prosjektet sendte 22 år gamle Papworth en melding til Vodafone-sjef Jarvis 3. desember 1992. «God jul», sto det i meldingen som Papworth fikk mens han satt i julefrokost med sine kolleger.

Dermed hadde Papworth mottatt verdens første SMS. Men det hører med til historien at meldingen ikke ble sendt fra en annen telefon, men fra en datamaskin. På den tiden kunne telefoner bare motta tekstmeldinger, ikke sende dem.

– Jeg er ikke sikker på om vi faktisk trodde at dette ville bli noe stort, sier Papworth til Tech2 i anledning 25-årsjubileet.

Telefoner med SMS-muligheter kom på markedet året etter, i 1993. I takt med utbredelsen av mobiltelefoner, økte tekstmeldingenes popularitet. Men siden har tekstmeldingene, som går via talenettverket, i større grad møtt konkurranse fra nettbaserte tjenester som WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage og Skype.

Så da vet du litt av bakgrunnen til det faktum at du når som helst kan sende et tips eller beskjed til Opdalingen på vår tipstelefon 992 75 900.