Mannen bak Therese Johaugs suksess i skisporet

Ingen kjenner skiene til Therese Johaug bedre enn Snorre Haugland. Nå skal han sørge for at hun vinner Tour de Ski igjen.

Stor oppgave Oppdaling Snorre Haugland har i snart fire sesonger vært skismører og sjefstester for en av verdens beste kvinnelige langrennsløpere, Therese Johaug. Onsdag morgen dro han til Zürich i Sveits for å slutte seg til resten av landslaget.  Foto: Fredrik B. Lange

Sport

Oppdaling Snorre Haugland har vært ansatt i Norges Skiforbund i mange år. Her jobber han som skismører og som assistent for sprintlandslaget om sommeren. Om vinteren har han ansvaret for skiparken til tre faste utøvere. Blant annet sprinterne Pål Golberg og Eirik Brandsdal.

Men aller mest kjent er han nok for å ha ansvaret for skiene til en av verdens beste kvinnelige langrennsløpere, Therese Johaug.

– Så mye som vi reiser sammen kommer man tett på hverandre. Therese er veldig jordnær og enkel av seg. Men hun er veldig strukturert og vet hvordan hun vil ha det. Det er ingen tilfeldigheter at hun har blitt best, forteller Haugland.

VM-gullet i Falun

Landslagssmøreren går mot to travle uker med Tour de Ski. Onsdag morgen flyr han og resten av landslaget til Zürich i Sveits.

– Det kommer til å bli lange dager. For vår del er det et kaotisk opplegg med mye pakking, flytting og kjøring med alt utstyret, forteller han.

– Og nå skal du sørge for at Therese Johaug vinner touren sammenlagt igjen?

– Jeg har glimtet til med gode ski tidligere, så jeg skal i hvert fall forsøke. Men ettersom det ikke er andre store mesterskap denne sesongen er touren høydepunktet for mange. Det blir nok spennende, flere kommer til å hevde seg, sier Haugland.

Men det er ett skirenn oppdalingen husker aller best fra tiden som skismører og sjefstester for Johaug.

– Jeg tror det må være tre mila under VM i Falun. Det er noen jeg aldri kommer til å glemme. Det var kjempeartig, sier han.

60 par ski

Haugland forteller at Johaug totalt har 60 par klassisk- og skøyteski.

– Jeg leter etter det ene superparet hver eneste dag. Derfor er det viktig å dra inn mange nye par for å hele tiden finne noen som er bedre, forteller skismøreren og legger til:

– Gode ski er helt avgjørende i mange tilfeller. Har man ikke de beste skiene hjelper det ikke hvor mye man trener, sier han

Det ligger mye arbeid bak suksessen til langrennsløperne i skisporet. Skilandslaget består av ti faste smørere. To smørere har ansvaret for glid og struktur, en person jobber med festesmøring og testing, mens Haugland og resten av teamet har faste løpere.

– Det hele starter som regel kvelden før der vi sjekker værmeldingene. Jeg begynner å kjenne skiene til Therese såpass godt at jeg vet hvilket par jeg skal velge hvis det for eksempel er grovkornet snø og fire kuldegrader ute, forklarer oppdalingen.

Tidlig om morgenen før start må han ut i løypene og teste skiene.

– På skøyting tar jeg ofte ut åtte par som jeg først grovtester alene, før Therese blir med meg ut i løypene, sier han.

– Får du med deg noe av rennene til Therese Johaug selv?

– Som regel må vi starte arbeidet med herreskiene når damene går. Men vi prøver å få med oss litt hvis vi har mulighet, sier oppdalingen.

– Vet aldri med Kari

Haugland gleder seg til å se hvordan sambygding og tour-debutant Kari Øyre Slind kommer til å gjøre det.

– Man vet aldri med Kari, det kan bli alt. Men det blir spennende å se. Hun har verken forventningspress fra seg selv eller andre. Hun skal bare gå og ha det artig, forteller skismøreren.

Han synes Kari sin 5. plass i Davos før jul var ekstra stas.

– Jeg tror ikke folk helt skjønner hvor stort det er å bli nummer fem i et verdenscuprenn. Hun har slitt med skader og sykdom. Det er bra at det endelig løsnet for henne, sier Haugland.