3. plass i NM shortcar

Mats Ørstad (20) imponerte på Vålerbanen i helga.

  Foto: Shortcar Racing

Sport

I helga gikk NM i Extreme og Bandit i shortcar av stabelen på Vålerbanen i Hedemark. Mats Ørstad (20) fra Oppdal deltok i klassen Extreme, hvor han endte på en 3. plass.

Det var i mai 2015 at han kjørte opp til bil, og han fikk godkjent kurset i kjøring av Shortcar.


Lam fra brystet og ned - nå kjører han shortcar

Torsdag kunne Mats Ørstad endelig sette seg bak rattet, bare 11 månder etter ulykken.

 

- Jeg har nådd et mål. Dette var artig, det å vise at det er mulig så fort etter ulykken, sier han etter at han hadde kjørt sine første runder på Wallenberg arena på Løkken, uttalte Mats Ørstad til Opdalingen etter at målet var nådd i 2015.


Motorsport

Har en plan om å konkurrere før 22. juni

I 2014 ble Mats Ørstad (18) lam fra brystet og ned etter en ulykke. Nå har han planer om å konkurrere i «Shortcar», mindre enn et år etter ulykken.

 

For å klare å nå målet, har familien fått bygd om privatbilen. I tillegg er det lagt ned rundt 600 timer i ombygging av en Shortcar. En bil som kan kjøre godt over 200 km/t. Gass, brems og gir er flyttet til området rundt rattet. Det gir Mats en mulighet til å kjøre bilcross som alle andre. Selv om han i konkurranse må kjøre i en egen klasse. Det har med bilens oppsett å gjøre. Men konkurransen er likevel tøff. Det er over 50 førere i Norge som kjører i denne klassen.

Men i juni samme år kom kontrabeskjeden fra Norges Bilsportforbund; han får ikke kjøre løp med fellesstart. Men Norges Bilsportforbund snudde også i denne saken og gjorde om på vedtaket.


Motorsport

- Jeg føler meg mobbet av bilsportforbundet

Norges bilsportforbund nekter Mats Ørstad fra Oppdal å konkurrere i shortcar på grunn av at han er handikapetDiskriminering

- Klønete og oppsiktsvekkende

Forbundsleder i Norges handikapforbund Arne Lien liker ikke det han hører når Opdalingen forteller han om hvordan Mats Ørstad er blitt behandlet.


- Jeg ble skikkelig forbanna når jeg fikk avslag, og tenkte at «sånn skal det ikke være». Og så tenkte jeg bare at det kom til å ordne seg, det var liksom det eneste riktige, forklarte Mats til Opdalingen etter at bilsportforbundet snudde i saken.


Bilsport

- Mange vet ikke hvor heldige de er

Da Norges Bilsportforbund gjorde om på sitt vedtak og likevel vil la Mats Ørstad starte i shortcar-løp med fellesstart, lå hovedpersonen selv på operasjonsbordet og gjennomgikk litt «verkstedsarbeid».