Mens nordmenn sendte rekordhøye 5,53 milliarder tekstmeldinger i2017, steg trafikken på Snapchat som en nyttårsrakett på åretssiste dag. Trafikken på Snapchat økte med 430 prosent pånyttårsaften – det vil si over det femdobbelte – målt mot en vanligdag, viser tall fra Telenors mobilnett.

- Vi forventet at Snapchatogså i år ville dominere trafikkbildet på nyttårsaften. De flestenordmenn har et dagligdags forhold til Snapchat, som har enenestående posisjon i Norge på det å dele øyeblikk, ikke minst påen dag som nyttårsaften, sier dekningsdirektør Bjørn Amundseni Telenor Norge i en pressemelding.

SMS holder stand

Trafikken for SMS er fortsatt positiv til trossfor at det finnes en rekke andre nye meldingstjenester. Gjennomhele 2017 har Telenor registrert økning, og rekorden fra 2016 på5,5 milliarder SMS ble dermed marginalt slått.

- Nordmenn holdergodt fast på SMS som kommunikasjonskanal. SMS kommer sikkert til åleve i flere tiår til. Det skyldes at SMS er en pålitelig tjenesteder avsender har visshet om at mottakeren får meldingen. I tilleggser vi at offentlige og private virksomheter som for eksempelfrisøren, tannlegen og Skatteetaten i bruker SMS i kundekontakten.Denne trafikken er sterkt voksende, og står for rundt 50 prosent avall SMS-trafikk i mobilnettet, opplyser Amundsen.

Nyttårsforsetter på Snap Datatrafikken i mobilnettet ligger 50prosent over fjorårets nyttårsaften. Trafikken fikk en markant toppi timene ved midnatt nyttårsaften.

- Trafikktoppen på nyttårsaften domineres helt av aktiviteten isosiale medier der Snapchat er markant størst. Dette kan indikereen økende andel nyttårshilsener via sosiale medier med bilder ogvideoklipp. Det var nok også flere som kunngjorde nyttårsforsettenesine for allmuen, forklarer dekningsdirektøren.

Trafikktoppen pånyttårsaften i utvalgte sosiale medier:

• Snapchat: + 430 prosent

•Facebook: + 33 prosent

• Instagram: + 40 prosent

Forberedt på OL

Nyttårsaften er en av dagene i året der vi sender mest bilde- ogtekstmeldinger. I år sendte vi 13,5 millioner SMS og 1,1 millionMMS.

Tallene gjelder for perioden fra midnatt natt til 31. desembertil klokka 06.00 1. januar.

- Selv om det i rekordåret 2007 blesendt 29,9 millioner SMS på nyttårsaften, blir det sendt ut mer enndette i dag når vi tar med alle meldinger sendt via blant annetSnapchat, iMessage, Facebook messenger og Hangouts, sier Amundsen.

Særlig Snapchat brukes i enorme mengder

Til sammenligningvar SMS-toppen ved midnatt 150 prosent over toppnivå på ennormaldag, viser Telenors tall. Det høyeste nivået SMS-meldingervar klokka 00.19 med 840 meldinger i sekundet, mens MMS-meldingenenådde et høydepunkt kl. 00.20, med 71 meldinger per sekund.

- Vihar allerede forberedt oss på at nettet skal tåle trafikken underOL i PyeongChang i februar, og derfor har vi vært godt skodd for åunngå forsinkelser i meldingsutsendelser gjennom jul og nyttår,uttaler dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.