Fjellets mester og nestor i Oppdals isklatremiljø, Kjell Ivar Knutsen, hygger seg over at utlendingene finner frem til fossene han klatret for første gang på 1980-tallet.

Det var forrige uke Opdalingen omtalte den 150 meter høye fossen på Slipran nedenfor Lønset som engelskmennene Derek Buckle og Mike Fletcher hadde funnet frem til, Buckle for anden gang. Det er en foss Kjell Ivar Knutsen ledet opp aller første gang og som fikk navnet Andy Capp etter datidens populære tegneseriefigur.

Ti år i Opdalingen

Kjell Ivar Knutsen startet sin klatrekarriere som 16 åring med å karre seg alene over alle toppene på Snøhetta, den såkalte Snøhettatraversen.

Som student på journalisthøgskolen fortsatte han klatringen i Oslo og ble en flittig gjest i Kolsåstoppens loddrette vegger.

Etter noen års journalistjobbing i hovedstaden flytta Kjell Ivar til Sunndalsøra og jobbet ti år i Driva før han fikk jobb i Opdalingen og bosatte seg på Oppdal som hans besteforeldre hadde gjort.  I Opdalingen jobbet han ti år før han ble pensjonist.

Raskt i gang da isutstyret ble forbedret

Da en ny type klatreutstyr for is ble utviklet på 1970-tallet var KIK-en, som han ble kaldt, av de første som tok det i bruk – og i Oppdal og Sunndals islagte vegger og juv var han ofte den aller første. Kjell Ivar forteller at han kunne drive med isklatring i Oppdal fra oktober til mai.

«Han kan trygt betegnes som en levende isklatrelegende», går det fram av isklatreføreren for Oppdal og Sunndal som ble gitt ut for noen år siden. En raskt opptelling i boka fra VPG viser at KIK-en er kreditert med rundt 30 førstebestigninger.

Hentet klatrere til Oppdal

I starten var det ikke så mange på Oppdal som lot seg friste av bratt blåis, så han fikk klatrekamerater fra Oslo eller Trondheim til bygda. Etter hvert ble det til samlinger med det klingende navnet «Damp og drift» og under disse samlingene ble de fleste fossene i Drivdalen klatret – i tillegg til sosialt samvær – med Kjell Ivar Knutsen i sentrum.

Fjellets mester

Kjell Ivar Knutsen var klatreinstruktør gjennom en årrekke, for det meste i Innerdalen, men også på Krossbu i Jotunheimen. Han var alltid imøtekommende overfor nybegynnere og tok dem gjerne med på klatreturer – også etter endte kurs.

Det er ikke få som har lærte av han å hanskes fjellets utfordringer, i tråd med gamle tradisjoner, der de erfarne og eldre brakte kunnskapen videre til de yngre. Ikke uten grunn fikk han derfor «Fjellets mester-prisen»  og bildet av ham henger på veggen på Krossbu.

Den gamle mester smiler bredt når Opdalingen møter ham på Grøseth kaffe til en kopp kaffe og en prat om gamle dager. Nå har han hengt isøksene på veggen, og planlegger ikke å delta på isklatresamlingen til helgen. Men han ønsker arrangørene lykke til og gleder seg over at isforholdene i Oppdal i år er gode slik at mange kan få prøvd seg med øks, stegjern og ikke minst isskruer for sikring i isen.