Skiskytteren fra Oppdal kan se tilbake på en innholdsrik karriere, som startet jula 2007. Da fikk han og søsteren Synne Flotten deres første våpen på deling. De deltok i sin første konkurranse allerede på nyåret 2008.

- Beslutningen om å legge opp ble tatt før senior-NM gikk av stabelen. Dette er noe jeg har tenkt på en stund og jeg sa det først til mamma og pappa før helga. For dem kom det ikke som et sjokk og de var forberedt på at dette kunne bli utfallet, sier han til Opdalingen.

- Hva tenker du selv om beslutningen du har tatt?

- Det føles veldig godt å få sagt det. Dette har vært livet mitt i ti år og jeg har bodd for meg selv i sju av årene på Lillehammer for å kunne satse. Så det blir en overgang og samtidig skal man finne ut hvem man er uten skiskyting, sier han.

- Hva er grunnen til at du nå velger å legge opp?

- Det bunner i grunn ut i motivasjonen. Jeg føler jeg har stått på stedet hvil etter junior-VM sesongen for to år siden. Jeg har trent mye, men ikke blitt bedre. Jeg føler at det er rett tidspunkt å gi seg på nå og jeg kjenner at det er veldig greit at det ikke er sykdom eller skader som gjør at jeg må ta denne beslutningen, men at det er kun opp til meg selv, sier han.

- Junior-VM er et stort høydepunkt

23-åringen forteller at de ti årene han har holdt på har gått veldig fort. Han forteller at han ble bitt av basillen etter første konkurranse.

- Jeg hadde en veldig bratt læringskurve og startet å konkurrere i nybegynnerklassene. Der gikk jeg ett renn mot en annen, men det synes jeg var kjedelig, så jeg endte opp i den ordentlige klassen, hvor det var mer konkurranse. Jeg har alltid drevet på med langrenn og skyting, så læringskurven var bratt, sier han.

På de ti årene har han opplevd både små og store hendelser. Et av høydepunktene han husker best er junior-VM for to år siden, som ble arrangert i Romania.

- Opplevelsesmessig er junior-VM det største høydepunktet. Jeg hadde ikke de beste prestasjonene under mesterskapet, men jeg har mange gode renn utenom som jeg tar med meg, sier han.

Noen av rennene han husker veldig godt, er NM-gullet på fellesstart han tok som junior. I tillegg til HL-gullet han tok som 15-åring.

- En glidende overgang

Kunngjøringen om at han nå legger karrieren på hylla, ble gjort på Facebook mandag kveld.

- Det har vært en del reaksjoner etter innlegget. Det har kommet en del støttemeldinger og det er mange som ønsker meg lykke til videre og mange som skriver at de kommer til å savne meg i konkurranser og liknende. Jeg sitter inne med en del kunnskap, så jeg kommer til å være i miljøet her i Oppdal og i Lillehammer framover. Jeg skal også jobbe mot Hovedlandsrennet på hjemmebane i februar, så det blir en glidende overgang, sier han.

- Hvordan tror du vil føle deg når en ny sesong skal starte, uten deg på startstreken?

- Jeg er spent på hvor rart det blir og om jeg kommer til å få abstinenser eller ikke.

Satser på studier

Framover blir det en del frihelger på oppdalingen. Men han har allerede lagt en plan for hva han skal gjøre de neste månedene.

- Jeg skal ta et åt på høyskolen i Lillehammer og ta en bachelor i økonomi. Deretter er planen å ta en master i økonomi i Oslo, sier han.

23-åringen skal til høsten gå 150 prosent skole, for han ønsker å gå intensivt i ett år enn å fullføre bacheloren på 1,5 år.

- Jeg er en bestemt kar og liker å sette meg mål, så jeg er sikker på at jeg skal klare målet mitt, sier han.

I tillegg har han ansvaret for HL på hjemmebane i februar neste år. Datoen for arrangementet er fra 14.-17. februar.

- Det kommer til å bli en del turer hjem til Oppdal framover, for å jobbe opp mot HL, sier han.

Lokale støttespillere i ryggen

Flotten sier at hans viktigste støttespillere de ti årene han har holdt på, har vært familien.

- Jeg fikk en bra start i Rennebu med pappa, Olav Hårstad og Harald Holm på laget. Jeg lærte ufattelig mye, sier han.

I tillegg ønsker han å rette en stor takk til de lokale sponsorene han har hatt de siste årene.

- Intersport Oppdal, Oppdal spekemat, Norheim natursten og Oppdal sten har betydd mye for meg. Jeg er veldig takknemlig for all hjelpa jeg har fått, sier han.