Det begynner å bli noen år siden radiolegenden Bjørge Lillelien ga skilegenden Magne Myrmo tilnavnet Rennebuekspressen, og uten sammenligning for øvrig; nå er det på tide å ta frem benevnelsen igjen.

Det kommer vi tilbake til.

Per Stian Sanden Aune (23) og Arnt Hårstad (61) kommer susende ned Eibakkene på hver sin tohjuling. Tokløveret er ute på sin daglige treningstur, turer som ofte strekker seg over både fem, seks, sju og åtte timer, der de lengste øktene naturlig nok legges til helg.

Mengdetrening, kalles det vist.

- Vi trener så og si hver kveld, og jeg sykler omtrent 1800 mil i året, forteller Hårstad.

- Det blir omtrent det samme også for min del, legger Sanden Aune til.

Sist lørdag syklet de sammen med lagkameratene i Trønderekspressen rundt Hjerkinn, en tur som tok småpene åtte timer. Forberedelsen til Den Store Styrkeprøven er i full gang, og her er rennbyggene viktige bidragsytere i den 30 mann store gruppen, som i likhet med i fjor har planer om å snyte Sportsklubben Rye for seieren.

Den Store Styrkeprøven fra Trondheimtil Oslo er sannsynligvis det mest prestisjefylte rittet man kangjennomføre som tursyklist på landeveien, og er Norges og Europas eldste og kanskje mest berømte turritt.

Sportsklubben Rye har nærmest hatt hevd på sammenlagtseieren, men det var altså frem til i fjor. Ikke minst takket være hardhausen fra Gunnesgrenda.

- Vi starta ti minutter bak Rye fra Trondheim, og nådde dem igjen på Harpefoss, og da virket det som de resignerte, minnes Hårstad.

At nestoren fortsatt holder koken, er i denne sammenheng en kraftig underdrivelse. Under fjorårets sykkelfest fra Trondheim til Oslo, rullet stålmannen i mål etter å ha tilbakelagt 540 kilometer på den fenomenale tiden 13.32.29, nesten to timer før nestemann i samme aldersgruppe.

To timer!

- Utholdenheten tar du med opp i årene, det mangler mer på fart og eksplositet, sier Hårstad.

Trønderekspressen består, som navnet tilsier, først og fremst av syklister fra Trøndelag.

- Vi er en sosial gjeng fra Trøndelag, ispedd noen fra andre deler av landet, som trener mot det samme målet. Selve rittet er ikke alltid så artig når det pågår, men etterpå, når voksne mannfolk står og klemmer hverandre etter å ha fullført, sier Hårstad og smiler.

Tormod Eggan er også med på kveldens treningsøkt, men tredjemann i følget, vil på ingen måter bli sammenlignet med kompisene. Eggan skal da heller ikke sykle til Oslo, men er likevel en viktig brikke i oppkjøringen.

- Tormod er veldig god å ha med seg på treningene. I dag skal vi kjøre fem drag à ti minutter og sykler som en kjede, der vi skifter på å dra, forklarer Hårstad.

Per Stian har sagt at han vil konsentrere seg om terrengritt i sommer, men da forespørselen fra Trønderekspressen kom, ble det jammen meg landevei i tillegg. Ny sykkel er anskaffet, og når først instinktet er vekket, er det ingen vei tilbake.

- Ennå er det uansett for bløtt i terrenget, sier han nærmest unnskyldende.

Trønderekspressen, inklusive ekspressene fra Rennebu, legger ut fra Munkegata i Trondheim i firetida natt til lørdag 16. juni, hvilket vil si at rittet kolliderer med Nerskogsrittet, som starter klokka tolv samme dag.

Det betyr at forrige vinner av det lokale turrittet, skal ha bra fart på pedalene om han skulle rekke begge deler.

- Hadde starten av styrkeprøven gått bare litt tidligere, hadde han nok stilt til start på Nerskogen også, påstår Hårstad.

- Kanskje, svarer Per Stian.