16. januar sendte Miljødirektoratet ut brev til kommunene med invitasjon om å søke deltakelse i forsøk med kommunale beltebilløyper for catskiing.

Miljødirektoratet har nå på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet plukket ut seks kommuner (av totalt sju søkere) til å teste ut og dele deres erfaringer med catskiing. Oppdal kommune er en av dem.

For å velge ut kommuner, har miljødirektoratet lagt vekt på overordnede kriterier som geografisk spredning, med fokus på kommuner som ser ulike utfordringer og muligheter ved etablering av beltebilløyper.

Oppdal kommune har samisk reindrift og søknaden berører Trollheimen reinbeitedistrikt. I den sammenheng har Miljødirektoratet gjennomført konsultasjon med Sametinget, som blir lagt til grunn i vurderingene.

I konsultasjonen har Sametinget og Miljødirektoratet blitt enig om at Oppdal kan velges som forsøkskommune, men med en henstilling til Oppdal kommune om å inngå forpliktende avtale med Trollheimen reinbeitedistrikt om ivaretakelse av samisk reindrift med utgangspunkt i uttalelse gitt av Trollheimen reinbeitedistrikt. Miljødirektoratet forutsetter at Oppdal kommune følger opp dette.

Sametinget har presisert at deres beslutning gjelder området Auran, Blåøret og Ørsnipen, og at eventuell aktivitet utenfor disse områdene må avklares i dialog med reindriften først.

Alle kommuner som har søkt, har beskrevet hvilke alpinanlegg løypene skal ta utgangspunkt i. De har også gitt foreløpige skisser av områder og traseer for beltebilløyper.

I Oppdal er det tenkt at beltebilløypene skal ha utgangspunkt fra Oppdal skisenter, der catskiingtilbudet gjelder fra toppen av Blåøret.

I alpinanlegget ligger alt allerede til rette i forhold infrastruktur som parkering, serviceanlegg, nedfartsløyper og maskinelt utstyr. Det er Vangslia og Stølen som er tiltenkt som utgangspunkt for turene til Blåøret, med avgang fra toppen av skiheisene i de respektive anleggene. Det vil kunne bli en til fire turer fordelt på lørdager og søndager, og en eller to turer hver dag i vinterferien og påsken. Inntil 40-50 personer kan delta på hver tur.

I søknaden sin skriver kommunen at «Oppdal kommune mener at muligheten til catskiing vil være et nytt og supplerende tilbud innen skiutfart til både egen befolkning og hyttebefolkning, til vinterturister i Oppdal og øvrig befolkning i regionen. For alpinanlegget og reiselivsnæringen vil catskiing være et verdifullt tilbud i forbindelse med utvikling av skiturisme i Oppdal.»

Miljødirektoratet har ikke realitetsbehandlet søknadene eller foretatt noen vurdering av hvorvidt forslagene er gjennomførbare.

Innholdet i de konkrete planene er med andre ord ikke vurdert opp mot de rettslige rammene for ordningen og direktoratets utvelgelse kan heller ikke anses som en forhåndsgodkjenning av de omsøkte traseer og skisser.