Tirsdag ble idrettslagets foretrukne fotballhall-løsning, en nierhall fra Besthall til en kostnad på cirka 19 millioner kroner, presentert i en pressekonferanse i Speilsalen ved Oppdal kulturhus.

Den foretrukne nierhallen er isolert i sandwich-elementer, det vil si en blanding mellom stålelementer og duk. Den vil ikke ha en oppvarming, men den vil være godt isolert, noe som gjør at innetemperaturen på kalde vinterdager vil ligge på mellom fem og sju varmegrader, noe som anses som ideelle treningstemperaturer.

- Ingen risiko

- Vi har valgt denne løsningen fordi den er kvalifisert til tippemidler. Vi har fått tilsagn om 5,5 millioner kroner i tippemidler, noe som hjelper oss veldig. Det finnes mange av disse hallene i Norge og de har et veldig godt renommé. Sånn sett er det ingen risiko med denne løsningen. I tillegg får vi med nierhall muligheten til å avvikle to-tre fotballtreninger samtidig. Det kan også gjennomføres cuper, turneringer, treningssamlinger med andre klubber. Nierhallen har en attraktiv størrelse, sier Inge Lauritzen.

Hallen vil ikke ha garderober, da hallgruppa mener det finnes nok garderobeplass (totalt elleve) i tilknytning til sentralskoleanlegget allerede.

- Elleverhall i plast ser innmari fristende ut, det også. Det hadde vært en spektakulær og flott løsning, men den gir langt høyere driftskostnader. En slik hall kan heller ikke drives på ren dugnadsinnsats, noe som medfører ekstrautgifter. Å drifte en slik hall utelukkende på dugnad hadde blitt vanskelig. Det er også usikkerhet rundt om det kommer slike haller i Kristiansund, Molde, Ålesund og Støren i årene som kommer. Det hadde svekket inntektsgrunnlaget vårt betraktelig, sier Lauritzen.

Kritisk mot utredningen

Eier og leder av hallprodusenten Scandihall, Per-Thore Falkendal Nilsen, går kraftig ut mot det han mener er feilaktige opplysninger, som skal være lagt til grunn for Oppdal ILs valg om å gå for en nierhall fra Besthall.

Scandihalls tilbud om hall for elleverfotball ble altså vraket.

- Jeg tåler å få et nei, men når det lages en utredning som ikke stemmer overens med virkeligheten, får jeg veldig lyst til å kommentere det. Opplysningene som har blitt presentert for å støtte opp om valget av nierhall er uriktige, sier Nilsen.

Han mener hallgruppa har manipulert både driftskostnader og byggekostnadstall for å underbygge deres hallvalg.

- Jeg fatter ikke hvordan de har kommet fram til at min hall vil ha driftskostnader på 800 000 kroner. Jeg har levert en lignende Airdome-hall til Karlstad ballklubb i Sverige. I ettertid har de fortalt meg at deres årlige driftskostnader er på cirka 500 000 svenske kroner, altså rundt 450 000 norske kroner.

- Så sammenligner de prisene på min elleverhall, som i utgangspunktet er veldig stor, da de jeg snakket med før vi utarbeidet vårt tilbud ønsket seg containere med både garderober, toalett og tribuneplasser, med en nierhall som ikke inneholder noen av delene. Det blir helt feil, sier Nilsen.

- For høy prisantydning

Han er også misfornøyd med at elleverhallen fra Scandihall har fått en prisantydning på 17 millioner kroner i dokumentene.

- Min hall ville uten containerne ha kostet godt under ti millioner kroner. Samtidig påstår de som står bak utredningen at de ikke ville fått spillemidler ved bygging av elleverhallen. Dette er også er helt feil. Min hall får spillemidler på lik linje med nierhallen, både for grunnarbeid, betongarbeid, ventilasjon, belysning og installasjon av alternativ oppvarming, noe som utgjør en vesentlig del av hallens pris. Det eneste det ikke gis spillemiddelstøtte til ved vår hall, er selve duken. En slik vurdering skal ta hensyn til alle parametere, men det er ikke blitt gjort.

Nilsen påpeker igjen at han ikke har noe problem med at hans forslag ikke ble valgt, men reagerer på det han kaller «et makkverk av en utredning», hvis opplysninger er «helt feil».

- Folk som leser utredningen får et dårlig inntrykk av vårt produkt. Da må jeg som leverandør reagere. De uriktige opplysningene skader oss som tredjepart. Hallgruppa har manipulert og vridd hele greia til deres egen fordel. Det er også veldig få som driver med fotball som vil ha sjuer- eller nierhaller, de fleste ønsker seg stor bane. Jeg vet at noen i Oppdal sloss for å få sjuerbane, før de inngikk kompromiss om å gå for nierhall.

Nilsen sier han har inntrykk av at den foreslåtte løsningen aldri vil få gjennomslag hos Oppdal kommune, med tanke på kommunal pengestøtte.

- Ikke manipulert

- Hadde hallgruppa forholdt seg til fakta, slik at dette ble gjort riktig, er jeg ikke i tvil om at vår hall hadde kommet seirende ut av denne utredningen. Det er mange, både politikere og andre, som har ringt meg og gitt uttrykk for at de er både frustrerte og sinte over måten ting har blitt gjort på, sier Nilsen.

Inge Lauritzen tilbakeviser attallene har blitt manipulert.

- Nilsen har gitt oss et tilbud på sin hall, så har vi prøvd å estimere tilleggskostnadene om vi velger de ulike hallene. Rigging og utvidelse av banearealet, samt at selve kunstgressbanen blir større, hadde økt kostnadene våre. Elleverhallen har et langt større areal enn det som allerede er utarbeidet, sier Lauritzen.

- Usikker situasjon

- En elleverhall vil blant annet medføre høyere kostnader både når det gjelder strømforbruk og drift av anlegget. Elleverhallen i Karlstad har strømutgifter til nesten en halv million kroner i året. Vi ser for oss at noen må følge opp en hall av denne størrelsen, noen må være tilgjengelig på telefon, vi trenger en vaktmester som kan følge opp hallen. Og det koster penger. Samtidig er det klart at en slik hall ville hatt stor appell og betydd innmari mye for Oppdal som destinasjon for diverse aktører.

Et usikkerhetsmoment ved valget av en eventuell elleverhall er, i følge Lauritzen, at idrettslaget ikke vet hvordan situasjonen for elleverhaller i Midt-Norge vil være om fem eller ti år.

- Vi vet det eksisterer planer om å bygge elleverhaller flere andre plasser i Midt-Norge. Det vil gjøre det vanskeligere å trekke leietakere hit. Og vi er avhengige av leietakere for å finansiere driften. Vi anser rett og slett nierhallen som det tryggeste alternativet. Det er flere lignende haller rundt omkring, som vi har fått utelukkende gode referanser på.

- En annen stor innvending fra vår side, var at vi med hans prisantydning måtte ha framskaffet 11 millioner kroner fra privat næringsliv, i stedet for de 5,5 millionene vi baserer oss på med løsningen vi har valgt. Det er langt fra sikkert at vi hadde klart å hente inn 11 millioner kroner. Vi har ingen næringslivsaktører i Oppdal i dag som er villig til å legge så store beløp i potten.

- Nilsen påstår at hans hall ville fått en prisantydning på under 10 millioner kroner, hvis han ikke ble bedt om å inkludere garderober, tribuner og toalett i sitt forslag. Hva mener du om det?

- Da synes jeg det er rart at han ikke kom med dette tidligere, da vi tok opp våre betenkeligheter rundt denne hallen.