Lørdag er det duket for den 12. utgaven av Saltdalshytta Sykkelenern ved skytterhuset i Kåsen.

Nytt av året er det at Sykkelenern har lagt om deler av løypetraseen.

- Vi har tatt bort runden rundt Svarthaugen, som vi hadde i fjor. Grunnen til det er todelt: Statens vegvesen har kommet med nye regler som sier at vi må ha sertifiserte vakter når det sykles på vei. I tillegg fikk vi så gode tilbakemeldinger på terrengdelen i fjor, at vi har valgt å videreutvikle den, sier Martine Hårstad i Enern.

Dermed vil Sykkelenern i år minne mer om et rent terrengritt, enn det har gjort tidligere.

- 60 prosent av distansen sykles fortsatt på grus, men i ren tidsbruk vil den største delen av den lengste distansen foregå i terrenget og langs stier.

Hårstad retter en stor takk til Oppdal sykkelklubb, som har lagt ned en skikkelig dugnadsinnsats for å tilrettelegge den nye løypa med klopping, grusing og andre ting.

- Denne løypa kommer alle til gode, både våre deltakere og de som ferdes i Kåsen ellers.

Den lengste distansen er 55 kilometer lang. I tillegg finnes det en 2,5 kilometer lang rundløype for trim- og familieklassen, som går rundt Elgtjønna, og en 17 kilometers løype for ungdomsklassen (12-16 år). Knøtteenern (0-6 år) videreføres også.

- Løypa rundt Elgtjønna er kjempefin. Vi trekker ut ekstra premier blant de som kjører 2,5-kilometeren tre og fem ganger.

At runden rundt Svarthaugen kuttes, medfører også at 38-kilometersdistansen ikke blir en del av årets arrangement.

På arenaen rundt skytterhuset blir det både hoppeslott, salg av gryte fra Hognamat og kioskutsalg.

Hårstad sier de ligger i rute til arrangementet, tre dager før startskuddet går.

- Vi forventer litt færre deltakere i år, med tanke på at vi har tatt bort en klasse og sånn sett spisset arrangementet. Så langt har vi rundt 270 påmeldte, noe som er rundt 80 deltakere enn på samme tid i fjor. I fjor endte vi opp med 650 deltakere totalt. Får vi mellom 400 og 500 påmeldte i år, blir vi godt fornøyd. Det bruker å være mange som melder seg på de siste dagene, sier Hårstad og fortsetter:

- Det viktigste for oss er at de som deltar, både i elite og de andre klassene, er fornøyde med arrangementet etterpå. Vi håper å gjennomføre på en god måte.

- Hvordan er Sykkelenern tilrettelagt for publikum?

- Løypa er lagt opp ganske kompakt, så publikum har gode muligheter for å se syklistene flere ganger på samme sted. Langdistansekjørerne tar to runder i en sløyfe sør for anlegget og to runder i nordsløyfa, som også ble kjørt i fjor.