Tidligere i år ble det klart at alpintalentet Timon Haugan (21) er tatt ut til det norske europacuplandslaget for neste sesong. Totalt 37 utøvere har blitt tilbudt landslagsplass, 21 i verdenscupen og 16 i europacupen. Haugan har hatt en strålende sesong og tok i mars sin første seier i Storslalåm i europacupen ved Berchtesgaden i Tyskland.

Haugan fikk også debutert blant de store gutta i verdenscupen denne sesongen. I februar kvalifiserte seg for finaleomgangen i Kranjska Gora, Slovenia, og kom til slutt på en imponerende 25. plass.

Så gjenstår det å se hvordan 2019-sesongen utarter seg for stortalentet fra Oppdal.

Ser progresjon

Timon Haugan er for tiden i Saas-Fee i Sveits. Oppkjøringen til en ny sesong er godt i gang.

– Hvilke tanker har du for årets sesong?

– Jeg vil bygge videre på forrige sesong. Jeg ønsker å kjøre flere WC- renn og å ta mer poeng. I tillegg håper jeg å kunne ta flere pallplasser i E-cup, sier han til Opdalingen.

I år som forrige sesong er han en del av Europacuplaget. Marcus Monsen (Aaron), Henrik Røa (Heming), Peder Dahlum Eide (Lommedalen), Tomas Markegård (Hemsedal), Bjørn Brudevoll (Hemsedal), Joachim Jagge Lindstøl (Heming), Fabien Wilkens Solheim (Heming) og Aleksander Sannes Thorsen (Njård) skal kjøre sammen med oppdalingen på laget.

– På hvilken måte har du blitt en bedre skiløpere av å være en del av det laget?

– Jeg har utviklet meg masse på ski og mentalt, men jeg har også fått bedre rutiner og mer system i treningen. Alt har egentlig bare blitt mer profesjonelt, sier Haugan.

Sommeren er på hell, men han kan se tilbake på en god treningsperiode.

– Mai og juni ble brukt til obligatorisk barmarkstrening med laget i Oslo. Det har vært grisetungt, men alltid gøy å trene med gode lagkamerater, sier han.

Nummer to etter Kilde

Alpinistenes Ironman-test ble opprinnelig utviklet våren 2002. Testen består i alt av åtte øvelser (3000 meter, hexagonal Obstacle (spenst), lengde uten tilløp (maks knebøy), knebøy repetisjoner (1,2 x kroppsvekt kvinner og 1,5 x for menn), dips (maks benkpress), chins (hangups), brutal benk (situps), 90 sekunder kassehopp. Ut fra prestasjonene ender man opp med en poengsum.

For noen uker siden gjennomførte alpinlandslagene denne testen. Den ble vunnet av Aleksander Aamodt Kilde, mens Timon endte på en 2. plass.

– Jeg er veldig fornøyd med årets Ironman-test. Jeg perset eller tangerte alle mine tidligere rekorder og kom endelig inn 1000 poengs klubben som har vært et stort mål lenge, sier han.

- Jeg må tørre å prøve ut nye ting

I fjor fikk oppdalingen prøve seg i verdenscupen. Han har tidligere fått skryt fra legenden Kjetil Andre Aamodt.

– Sesongens store mål er å kjøre meg inn topp 30 på World Cup starting list, sier Haugan.

– Hvilke løp ser du mest fram til?

– Jeg ser frem til slalåmen i Levi og Madonna. Og Sölden hvis jeg får kjøre der, sier han.

Haugan blir av mange sett på en av de største talentene vi har her til lands og oppdalingen er klar på hva han må gjøre for å ta det neste steget.

– Jeg må tørre å prøve ut nye ting som kan få det til å gå enda fortere. I tillegg må jeg ha hundre prosent fokus på trening hele tiden, sier han.

Fram mot sesongstarten blir det mye skisamlinger for alpinkjøreren.

– Det kommer til å bli ti damer på samling og en uke hjemme hele veien fram til sesongstart, sier han.