Ånung Viken er mer aktiv enn de fleste. For folk flest er han kanskje kjent som en av landets beste mellomdistanseløpere i friidrett. På si har han sommerjobb som moskus-guide hos Oppdal Safari.

- Som guide får jeg møte kundegrupper i varierende størrelse og ta dem med opp på Dovrefjell for å vise dem moskusen. Det er selvsagt ingen selvfølge at vi finner moskus, men enn så lenge har jeg aldri kommet hjem uten å ha vist turistene moskus, sier Viken til Opdalingen.

Som moskus-guide, blir det gjerne mange timers gåing i fjellet daglig.

- Min oppgave er å prate med og lære turistene om Dovrefjell og Oppdal, og selvsagt å finne moskusen. Jeg synes det er både spennende og givende.

Viken hadde sin første sesong som guide i fjor sommer.

- Jeg er kanskje ikke så veldig rutinert ennå, men jeg føler jeg begynner å få god kontroll. Jeg vet svarene på de fleste spørsmålene turistene stiller om moskus, Oppdal og Norge, nå, sier han og røper at han, i tillegg til å ha fått god opplæring fra de andre guidene på arbeidsplassen, har gjort en del «hjemmeresearch» og lest seg opp på diverse tema.

- Det er innmari spennende

Han sier at mange reagerer med overraskelse, når han forteller folk om jobben sin.

- Det er en ganske spesiell og utypisk jobb, men den er innmari spennende, givende og inspirerende. Jeg får snakke med turister som har reist og opplevd mye, det er lærerikt for meg også. Samtidig er det helt uvurderlig for meg å kunne gå i fjellet i sommerværet, framfor å sitte på et kontor hele dagen. Å jobbe utendørs kan virkelig anbefales, sier han fornøyd.

- Hvordan har årets «turistsommer» vært, sammenlignet med fjorårets?

- Det har egentlig ikke vært så stor forskjell. Litt flere turister kanskje, men ikke veldig ulikt. Det er varme dager i fjellet, så det er deilig å gå på tur. Varmen påvirker også moskusen, som gjerne beveger seg lenger inn i fjellet. Sånn sett blir det litt mer utfordrende å finne den, da vi ofte må gå litt lengre turer. Varmen bringer med seg både fordeler og ulemper.

Oppdal safari og andre som driver med safari i Dovrefjell samarbeider og forteller hverandre hvor moskusen er observert, til tross for at de er konkurrenter.

- Entusiastisk hver gang

- Det handler om å gi turistene gode opplevelser. Å se moskus er en stor opplevelse. Det er mange nordmenn også, som ikke har sett moskus før. Du blir helt oppi det, det blir jeg selv også. Det er et fantastisk dyr, så du blir entusiastisk hver gang du får øye på den.

Å kombinere en jobb som krever flere timers gåing i fjellet og med satsingen som toppidrettsutøver kan kanskje høres utfordrende ut.

Mange turister har kun erfaring fra dyreparker, før de drar på Moskus-safari. Viken lærer dem hvordan å oppføre seg rundt dyrene ute i naturen.

- Vi kan jo gå oss på moskus rundt en sving, så står den plutselig bare 15 meter unna. Da er det en fordel at alle vet at de må rygge tilbake for å få dyrene på avstand. Det er annerledes i naturen, enn i dyreparken. Noen kommer med litt urealistiske forventninger om hvor nært moskusen de kan oppholde seg. Mange lærer også at det faktisk ikke er bare å gå rett ut i naturen og se dyr. Du må først jobbe for det, så setter du også større pris på det når du finner dyrene.

Unngår overbelastning

En tur starter gjerne klokka 10 om morgenen, så kommer gruppa ned fra fjellet i 17-18-tida om kvelden.

- Det tar tid, når du går mellom en og to mil, gjerne sammen med uerfarne fjellfolk, sier Viken, som i sommer skal jobbe rundt 40 dager på moskussafarien.

- Hvordan kombinerer du jobben med trening?

- Det er ei lita utfordring. Treninga jeg får i fjellet er ganske seig, sammenlignet med den treningen jeg egentlig ønsker som mellomdistanseløper. Jeg må kjenne på kroppen fra dag til dag og passe på så jeg ikke overbelaster meg selv. I sommer har jeg stort sett bare trent fartstrening utenfor jobb. Du må aldri hvile på laurbærene og tro at «det går bra». Du lever på grensa som idrettsutøver.

Byttet ut ski med joggesko

Viken tror likevel at turene i fjellet er positivt for friidrettssatsingen, da det gir ham en god base å bygge på.

- Så kan du alltids argumentere for at det går utover annen trening jeg egentlig skulle lagt ned. Erfaringsmessig ser det ikke ut til å ha hatt noen negativ effekt, egentlig.

Han var opprinnelig langrennsløper, før han prøvde seg på løping en sommer for noen år siden.

- Etter å ha prøvd meg på noen flate løp, så jeg at potensialet mitt var større der enn i langrennssporet, selv om jeg hadde trent langrenn i mange år. I løpesporten slipper du å ha et digert støtteapparat, du slipper å ha med deg smørere og du slipper det konstante utstyrsjaget. Det er bare å snøre på deg joggeskoene og gå ut for å trene. Når du er ut på løpetur og får den flytfølelsen, så er det vanskelig å ikke like det. Jeg blir mer og mer glad i sporten. Forbedring og selvutvikling motiverer innmari mye.

- Hva vil du si er ditt karrierehøydepunkt så langt?

- NM i fjor, hvor jeg persa med tre sekunder på 800-meter og kom meg til en finale jeg aldri hadde trodde jeg skulle komme til. Å bli topp åtte i Norge på den distansen var både overraskende og kult, da jeg fortsatt hadde ganske liten fartstid innenfor friidretten. Dette var mitt første NM, etter at jeg virkelig begynte å satse på friidrett.

Spisser formen til NM

Viken la først langrennsskiene på hylla i fjor vår. Da hadde han trent friidrett «på si» siden han var 21-22 år.

- Hvordan har årets sesong vært så langt?

- Konkurransene jeg har løpt har gått bra. Jeg føler det har gått bedre og bedre utover sommeren. Det ser ut til at toppformen kommer til NM i år også. Det er det jeg håper på.

NM går av stabelen i Byrkjelo, ikke langt fra Stryn, på Vestlandet fra 17. til 19. august.

- Hva er ambisjonene?

- Å komme til finalen, som jeg gjorde i fjor. Derfra så er målet å perse, hvis blir et såkalt perseløp. Det kan fort bli taktisk løp, også. Noe plasseringsmål har jeg egentlig ikke satt meg, jeg ønsker bare gjøre det bedre enn i fjor. Det er forbedring og utvikling jeg søker.

Reiser til Asia

Viken har også mye annet han liker å drive med og han er stadig på jakt etter nye opplevelser.

- I høst skal jeg ut å reise i Sørøst-Asia i fire-fem måneder, sammen med broren min og en god kompis.

Planen er å gå mye i fjellet, være turist og oppleve land som Nepal, India, Thailand, Laos, Kambodsja, Indonesia og Vietnam og kulturene disse landene har å by på.

- Det blir spennende å se hvordan det blir å satse på friidretten oppå det. Jeg kommer til å bruke løpinga som et verktøy for å komme meg rundt og se forskjellige ting. Det blir en ny utfordring, som jeg gleder meg til å ta fatt på.

- Hvorfor Sørøst-Asia?

- Jeg har sett og hørt mye bra om disse landene. Det blir en helt annen kultur, som jeg gleder meg til å oppleve. Det er mange andre steder jeg ønsker å besøke etter dette, som blir min første reise av denne størrelsen.

Planen er å komme seg litt utenfor de største turistområdene for å se den «ekte» kulturen og levemåten til folk i disse landene.

Når han er tilbake fra den store reisen, skal han fullføre masteren sin i idrett.

- Jeg har studert i fire år og sitter igjen med en bachelor i bevegelsesvitenskap, samt et år på friluftsliv.

Viken er også glad i å klatre, balansere på slakkline, spille pingpong og mange andre avkoblingsaktiviteter.

- Så blir det jo litt restitusjonstid på sofaen også. Da leser jeg bøker eller ser naturprogrammer, dokumentarer eller sport på tv.