Dette er årets Topptrim-topper

Tythøkollen er årets høyeste topp i Topptrim. Fjellet er 1670 meter høyt og ligger innpå Sæterfjellet.  Foto: Privat

Sport

Ved årsskiftet ble toppene i Topptrim for 2019 lagt ut. Det er 22. året Topptrim tilbyr sitt konsept med ni topper spredt over fjellheimen i hele Oppdal.

Opplegget er enkelt. Den som vil gå fjellturer henter seg et Topptrim-kort, der all informasjon om turene står. Når man er på en topp, finner man en kasse med ei klippetang, ei bok og en penn. Med tanga klippes kortet på anvist plass. Trimmeren skriver så navnet sitt i boka. Dette må gjentas ni ganger dersom man vil kvalifisere seg for merket i gull, vel å merke på ni forskjellige topper.

Det er tre såkalte bronsetopper. De er lettest å gå på. Svarthaugen og Våttåhaugen er med hvert år, og tredje bronsetopp i år er Skjørstadhovden. For å komme opp på sistnevnte og få godkjent, skal man ikke ta heisen. For alle turer bør man ha med kart og kompass. Det er veibeskrivelse på deltagerkortene.

Sølv-topper

Det er også tre sølvtopper. I år er Storhøa, Skorvhøa og Pershøa med. Storhøa er på sørsiden av det høyeste punktet på Grytdalsveien på Fagerhaug.

Skorvhøa finner man om man tar seg opp Loslia på Driva og kommer opp til Medlia. De som kjører opp må parkere slik at andre kjøretøy passerer greit.

Den tredje sølvtoppen er Pershøa i Dindalen. Man går fra bommen opp til Dindalsytta og tar veien innover mot Snøfjellstjønnene. Toppen med varde ser man godt på høyre hånd etter en drøy kilometer. Kassa er ved varden.

Gull-topper

Av årets gull-topper er det en gjenganger med. Det er Tythøkollen på Sæterfjellet. Man passerer avlsstasjonen for fjellrev og går inn til og over Fremste Tverråa og tar deretter til venstre mot toppen. Tythøkollen er årets høyeste topp med sine 1670 meter.

Nest høyeste gull-topp er Buslettkamben (1415 moh). For å nå den kan man gå fra Stenboeng i Storlidalen eller fra Langodden i Gjevilvassdalen.

Langfonnskraven er 1373 moh og for å komme opp på den må man ta seg innover Vinstradalen og gå opp ved parkeringen nedenfor Ekr-setra. Derfra går man opp til Ristjønna, tar sørover forbi Vesle Ristjønna og opp mot toppen.

Dersom man da er ferdig med turen, kan man registrere seg på Sport 1. De som velger å registrere seg får etter hvert femte år invitasjon til overrekkelse av spesial-diplomer med motiver fra fjell og turer. Disse diplomene er det Tone Rise Viken og Mali Anette Hoel som har stått for. Det er over tredve personer som har gått på alle toppene i Topptrim i 21 år. Mange satser nok på 22.