- Får vi en 10'er blir vi glade

Rennebu skytterlag i full gang med sin årlige skytterskole.

Seks unge skyttere deltar på denne høstens skole i regi av Rennebu skytterlag. F.v, Iver Langseth (7), Sverre Hårstad (9), Sander Wiggen (9), Sander Steigedal Moe (10), Markus Hårstad (9), Isak Lygre (9). Instruktørene er Bjørn Trøite og Mona Isene.  Foto: Jan Inge Flå

Sport

Fem mandagskvelder i november, den siste kvelden har kalenderen forresten bikket desember, samles barn i alderen 7 til 10 år på innendørsbanen til Rennebu skytterlag. Det er den årlige skyterskolen som arrangeres, der målet i første rekke er å la ungene kjenne på følelsen av mestring.

- De synes det er stas når de ser at de blir bedre med trening. Samtidig lærer de at det er ikke alt som går på skinner hele tiden. Noen har aldri prøvd våpen før de kommer hit, men dette varierer, sier instruktør Mona Isene.

- De er bestemte, ikke strenge

Ni år gamle Markus Hårstad er en av seks deltakere på årets skytterskole, og Markus deltar rett og slett fordi han har lyst.

- Det er artig å være med, sier han mellom munnfullene med pepperkaker.

Han synes heller ikke instruktørene er strenge, selv om kommandoropene på standplass er både høylytte og konkrete.

- Nei, de er ikke strenge. Men de må selvsagt være litt bestemte når vi holder på med våpen og skudd, er den fornuftige analysen fra den unge skytteren.

Markus har skutt bitte litte grann fra før, men innser at det er mye å lære før han kan måle seg med ferdighetene til instruktørene.

En stor del av kurskvelden brukes inne på standplass.  Foto: Jan Inge Flå

 

Sikkerhet

På den andre av i alt fem kurskvelder, er det, foruten den doble skytterprinsessen fra Landskytterstevnet, Mona Isene, veteranen Bjørn Trøite som holder styr på ungene. I tillegg er leder for ungdomsavdelingen i skytterlaget, Håvard Rønning, med som instruktør.

Kurskveldene er grovt sagt inndelt i temaene sikkerhet, sikting, avtrekk og skytestilling, før det siste kvelden blir repetisjon og oppsummering.

Det er ikke tilfeldig, slik unge Hårstad så treffende sier det, at det er sikkerheten rundt skyttersporten det først blir snakket om på skolen. Skal man bli en habil skytter, er det likevel mange andre detaljer å ta hensyn til.

Kurskveldene, som varer i halvannen til to timer, handler mest om å lære seg praktiske oppgaver i utøvelsen av sporten.

- Vi driver mest med skyting, men det sosiale rundt sporten er et viktig mål med dette opplegget, understreker Isene.

Mens fremtidens toppskyttere gomler pepperkaker, oppsummerer instruktør Mona Isene kveldens økt.  Foto: Jan Inge Flå

 

Mestring

Etter økta inne på standplass, samles deltakerne ved langbordet, der Mona og Bjørn blant annet viser frem blinkene etter treningsskytingen. Og bare så det er sagt, her er det ikke mange sleivskudd å se. De unge skytterne får altså oppleve det Isene synes er så viktig, nemlig følelsen av mestring.

- Hva skjer når dere har skutt 10,9? spørres det fra instruktørhold.

- Da blir vi glade, kommer det unisont fra flokken.

- Det blir vi også, svarer Isene.

Det sosiale er som sagt en vesentlig faktor i skytterskolen, så mens instruktørene oppsummerer kvelden, sitter flokken samlet rundt bordet og spiser frukt og gomler pepperkaker til den store skyttermedalje.